Fler artiklar

EU enas om strategi för Brexit

TOPPMÖTE. EU:s stats- och regeringschefer är rörande eniga om vad de vill få ut i förhandlingarna om Brexit. Garanterade rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien är prio ett. Att Storbritannien betalar mångmiljarder är prio två.

Lättare att handla utomlands med nya EU-regler

Europeiska konsumenter ska lättare kunna köpa varor och tjänster i andra EU-länder, både i affärer och på nätet. Det hoppas EU-parlamentets inre marknadsutskott som har röstat för nya regler. 

Kræver adgang til Altinget | EU

EU-kommissionen föreslår mer jämlik föräldraledighet

Enligt ett läckt utkast som Altinget har tagit del av kommer EU-kommissionen på onsdagen att föreslå förändringar så att mammor och pappor ska ta ut föräldraledighet mer jämlikt och under längre tid. Enligt EU-parlamentariker Anna Hedh (S) går Kommissionen längre än väntat.

Experter: Målet politiskt farligt

ARBETSLÖSHET. Andelen av befolkningen som jobbar i EU ökar. Sverige toppar sysselsättningslistan och har redan nått målet för 2020. Däremot beskriver experter Sveriges mål om att ha EU:s lägsta arbetslöshet som konstigt och politiskt farligt.

Valrysare i Frankrike kan bli mardröm för Bryssel

FRANKRIKE. Den första valomgången i det franska valet kan bli en nagelbitare. Fyra kandidater tävlar i praktiken för att ta sig vidare till nästa omgång. Två av dem kan tänka sig att lämna EU.

Tidiga samtal om frihandel efter Brexit

FÖRHANDLINGAR. Efter ett möte med Theresa May sa EU-parlamentets talman att båda parter vill värna sina respektive medborgares rättigheter och att det är en bra startpunkt i förhandlingarna. Talmannen öppnade också för förhandlingar om frihandel som kan börja redan vid årsskiftet.

Arbetsgivare och fack tvistar om nya regler för utländsk arbetskraft

UTSTATIONERING. De föreslagna reglerna för utstationering som ska bestämma arbetsvillkor och löner för utländska arbetare i EU kommer försvåra för företagen och hämma den ekonomiska utvecklingen menar Svenskt Näringsliv. LO avfärdar kritiken och kallar det fånerier.

Nyval i Storbritannien

INTERNATIONELLT. Theresa May vill ha nyval i Storbritannien om mindre än två månader. Det är försök för att stärka korten internt inför kommande förhandlingar om Brexit.

Ungern riskerar EU-böter för utbildningslag

EU-kommissionen oroas över Ungerns nya utbildningslag som kan stänga det Soros-finansierade universitetet och regeringens senaste Stoppa Bryssel-kampanj. Det kan strida mot EU:s regler och Kommissionen kan svara med böter.