Debatt

Vidarkliniken: "Besked om framtiden brådskar"

DEBATT. Om fem veckor går Vidarklinikens tillfälliga tillstånd från regeringen för antroposofiska läkemedel ut. Besked om framtiden för klinikens tusentals patienter och 150 anställda brådskar, skriver Anders Kumlander och Ursula Flatters.

Foto: Foto: Vidarstiftelsen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Anders Kumlander och Ursula Flatters

ordförande Vidarstiftelsen respektive läkare och utbildningschef Vidarkliniken

Inrikesministeriet i Schweiz fattade i mars i år beslutet att alternativ medicin ska betraktas på samma sätt som konventionell medicin under förutsättning att alternativen administreras av legitimerade läkare. Beslutet träder i kraft maj år 2017 och grundar sig på en folkomröstning från år 2009, då en majoritet av medborgarna i Schweiz röstade för att alternativmedicin ska finnas tillgänglig inom det allmänna sjukvårdssystemet. Med det nya beslutet tar Schweiz ett stort och viktigt steg mot att göra integrativ vård tillgänglig för alla.

I Sverige säger varannan svensk enligt en aktuell NOVUS-undersökning att de är intresserade av möjligheten till integrativ behandling och så många som 76 procent av kvinnorna skulle uppskatta om deras läkare hade utbildning i integrativ medicin.

Vidarkliniken skött sitt ansvar väl

I ett patientupprop initierat av en anhörig till en av Vidarklinikens patienter har cirka 20 000 personer gett ett aktivt stöd för Vidarklinikens fortlevnad.

Vidarkliniken ingår sedan 30 år i den svenska vården. Våra läkare har utöver skolmedicinsk utbildning vidareutbildning inom antroposofisk medicin. Vi har samma självklara ansvar som alla andra vårdgivare inom det svenska vårdsystemet. Vi har skött detta ansvar väl, våra patienter är genomgående nöjdare än i den gängse vården och remissförfrågningarna fortsätter att strömma in.

Vår evidensbas växer hela tiden med den forskning som görs och i den ansedda tidskriften Plos one publicerades till exempel förra året en rapport gjord av forskare från The Integrative Care Science Center (IC) i Järna, Karolinska Institutet (KI), Göteborgs universitet med flera, som visade på halverade behov av smärtdämpande läkemedel för smärtpatienter som vårdats på Vidarkliniken jämfört med patienter i den allmänna vården.

Patienterna mår bättre

En annan aktuell jämförande studie på stresspatienter pekade på en generellt positiv trend där Vidarklinikens patienter uppvisade tydligare förbättringar efter avslutad vård än patienterna i den konventionella vården: signifikant bättre hälsorelaterad livskvalitet, bättre självskattad hälsa och minskad användning av receptförskrivna läkemedel. Preliminära resultat av sjukskrivningstalen för stresspatienterna visar också en signifikant sänkning efter vård.

Även andra forskningsresultat pekar i positiv riktning och vi ser det som angeläget att möjligheten att bedriva forskning inom detta viktiga framtidsområde inte stängs genom ett beslut som i praktiken omöjliggör användningen av de antroposofiska läkemedlen i Sverige. Dessa utgör en omistlig del av vårdkonceptet och Vidarkliniken är Nordens enda antroposofiska sjukhus där sådan jämförande forskning kan bedrivas.

Regeringsbesked brådskar

Om fem veckor går vår tillfälliga dispens ut. Vi har cirka 150 anställda, långa köer i slutenvården samt flera tusen patienter registrerade i den öppna vården. Besked om framtiden brådskar. De tidsbegränsade regeringsdispenserna, som Vidarkliniken har fått under de senaste 30 åren, är inte längre tillåtna enligt EU:s lagstiftning. Sverige måste därför införa en ny EU-paragraf - den så kallade 16:2 - där patientsäkra, men inte vetenskapligt effektbevisade läkemedel kan registreras.

Läkemedelsverket (LV) har i sin utredning från 2014 föreslagit fyra tänkbara lösningar för en sådan process, varav den fjärde med vissa anpassningar skulle vara möjlig för att upprätthålla Vidarklinikens verksamhet.

Starkt stöd för Vidarkliniken

I ett patientupprop initierat av en anhörig till en av Vidarklinikens patienter har cirka 20 000 personer gett ett aktivt stöd för Vidarklinikens fortlevnad och cirka hälften av dessa har dessutom valt att skriva direkt till hälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström för att uttrycka sin oro över hotet mot Vidarklinikens framtid.

Ett positivt besked i läkemedelsfrågan ansluter också Sverige till det utvecklingsspår som WHO i sitt senaste strategidokument, som Sverige skrivit under, bedömer som ett ett av de viktigaste för den framtida vården i ett internationellt perspektiv.

Dokumentation

Delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00