Sverige slipper fördelning av flyktingar

MIGRATION. Sverige ska få ett ettårigt undantag från att delta i EU:s omfördelning av flyktingar, föreslår EU-kommissionen. Frågan ska nu avgöras av medlemsländerna i rådet.

Per-Anders Sjögren

Bakgrunden är att Sveriges asylsystem är hårt pressat och därför har regeringen begärt att flyktingar som finns i Sverige ska omfördelas till andra EU-länder. Det förslag som kommissionen lagt fram nu ger inget svar på den begäran, det är en fråga som sannolikt kommer att tas upp på EU-toppmötet senare i veckan. Kommissionens förslag innebär att Sverige ska garanteras ett ettårigt uppehåll från att delta i EU:s system för omfördelning av 160 000 asylsökande som i dag finns i Grekland och Italien. Sverige har tidigare förbundit sig att ta emot drygt 5 800 personer.

– Kommissionen föreslår att Sverige får ett ettårigt uppehåll från sina åtaganden. Det gör det möjligt för landets mottagningssystem att återhämtas från den exceptionella börda som det är under, kommenterar EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos.

Rådet avgör

Förslaget ska nu behandlas i EU:s ministerråd.

Sveriges begäran om att  få vara med i EU:s system för att omfördela flyktingar är en följd av uppgörelsen mellan regeringspartierna och den borgerliga alliansen tidigare i höstas.  Tanken är att asylsökanden som finns i Sverige ska tas emot av andra medlemsländer. Migrationsminister Morgan Johansson har tidigare hoppats på ett positivt besked när frågan ska upp i kretsen av andra EU-länder i ministerrådet.

– Vi har ett starkt case. Det finns inget land som har tagit lika stort ansvar som Sverige under en följd av år, sade migrationsministern tidigare i höstas.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00