Insats mot IS ska förlängas

FÖRSVAR. Regeringen vill förlänga den svenska insatsen i norra Irak. Den väpnade styrkan som utbildar trupper som strider mot terrorgruppen IS ska finnas på plats under hela nästa år.

Per-Anders Sjögren

Regeringen har nu beslutat om den proposition som riksdagen ska ta ställning till senare i höst.

Den svenska styrkan på 35 personer finns på plats Erbil i norra Irak för stötta den internationella koalition som hjälper Irak i försvaret mot IS, Islamiska staten.

- Den internationella koalitionens insats är nödvändig i detta sammanhang, sade försvarsminister Peter Hultqvist på en pressträff tillsammans med utrikesminister Margot Wallström.

Båda ministrarna betonade att det är nödvändigt att koalitionen håller en enad front mot IS. Det svenska bidraget är viktigt för att upprätthålla stabilitet i området och om de miljontals flyktingar som finns i området inte känner trygghet kan det innebära ytterligare flyktingströmmar mot Europa.

Uppgiften för den svenska styrkan är att utbilda och ge råd till de irakiska försvarsstyrkorna i bland annat informationsinhämtning, vapenhantering, sjukvård, strid i bebyggelse och detektering av sprängladdningar.

Riksdagen har tidigare beslutat att styrkan ska finnas på plats under 2015. Nu vill regeringen förlänga uppdraget till och med december 2016. I övrigt innehåller regeringens förslag samma mandat som tidigare. Styrkan på 35 personer ska liksom idag kunna förstärkas med upp till 120 personer. En större permanent ökning av den svenska insatsen kräver dock ett nytt beslut av riksdagen.

 

Dokumentation

  BESLUTSKEDJAN - PROPOSITION

Vad händer nu?

Partierna i riksdagen ska nu lägga fram sina eventuella motförslag, motioner, på regeringens förslag. Motionstiden går ut den 20 november.

 

Proposition 2015/16:40



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00