Strandhäll: Vi har vidtagit 24 av 25 åtgärder

SJUKFRÅNVARO. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) anser att regeringen bockat av 24 av de 25 åtgärder som regeringen satte upp för ett år sedan för att minska sjukfrånvaron.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Mattias Croneborg

I september 2015 beslutade regeringen om ett kvantifierat mål för sjukfrånvaron. Sjukpenningtalet ska uppgå till högst 9,0 dagar vid utgången av 2020. Sjukpenningtalet anger antalet dagar per person om alla

Dokumentation

Regeringens 25 punkter mot sjukfrånvaro

Ökad jämställdhet

  • Regeringen avser att tillsätta en utredning som ska se över föräldraförsäkringen. Regeringen vill se en föräldraförsäkring som bidrar till ett jämställt föräldraskap och goda uppväxtvillkor för barn.
  • Regeringen har under 2015 särskilt stöttat pojkars och mäns arbete för jämställdhet. Under det kommande året avser regeringen att göra fortsatta insatser för att öka jämställdhetsarbetets inriktning mot män och pojkar samt att motverka mäns våld mot kvinnor.
  • Utvecklingsprogram för att utveckla arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter (JiM). Regeringen har utökat programmet och från 2015 ingår 41 myndigheter, däribland Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket.
  • Bättre arbetsmiljö.
  • Ny arbetsmiljöstrategi. Strategin arbetas fram i nära samråd med arbetsmarknadens parter och ska bygga på relevant forskning. Strategin ska utgå från det moderna arbetslivets utmaningar och möjligheter.
  • Ökad bemanning i den sociala barn- och ungdomsvården samt äldreomsorgen. Dessutom gör regeringen stora satsningar inom skolan. Dessa åtgärder bedöms leda till en bättre arbetsmiljö samt minskad belastning för personalen inom skolan, den sociala barn- och ungdomsvården och äldreomsorgen. Den minskade arbetsbelastningen bör bidra till lägre sjukfrånvaro i dessa kvinnodominerade yrken.

Bättre möjligheter att tillvarata människors arbetsförmåga

  • För en att få en välfungerande sjukskrivningsprocess med en stärkt handläggning av sjukförsäkringsärenden föreslås i budgetpropositionen för 2016 att myndigheten tillförs mera medel.
  • Regeringen kommer att verka för en ökad och mer enhetlig användning av försäkringsmedicinska utredningar.

Rehabilitering, anpassning och omställning

  • Det finns i dag etablerade samarbetsformer mellan Försäkringskassan och större arbetsgivare. Det stöd som Försäkringskassan ger upplevs av många arbetsgivare som värdefullt. Detta stöd kommer att utvecklas.
  • Regeringen kommer att utvärdera det arbetsplatsnära stödet för att klargöra om det finns hinder för arbetsgivare att finansiera de åtgärder som en anställd kan behöva för att kunna arbeta.
  • Regeringen kommer att ge relevanta myndigheter i uppdrag att utarbeta formerna för en kompletterande utbildning i arbetsmedicin för företagshälsovårdsläkare.
  • Regeringen kommer att ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att analysera tillsynsresultaten avseende arbetsgivarens anpassnings- och rehabiliteringsarbete.
  • Regeringen kommer att ge Försäkringskassan i uppdrag att utveckla myndighetens rutiner för att mer effektivt identifiera arbetsgivare som inte tar sitt rehabiliteringsansvar och som kan komma i fråga för en anmälan till Arbetsmiljöverket.
  • Ett arbete kommer att inledas i Regeringskansliet med syfte att analysera vad som kan göras för att påverka det faktum att arbetsgivarens drivkrafter att vidta insatser för en sjukskriven anställd avtar med sjukskrivningstiden.
  • Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2016 att de statliga medlen till samordningsförbunden ökas för att fler samordningsförbund ska kunna bildas och för att förstärka stödet till långtidssjukskrivna samt unga med aktivitetsersättning.
  • Regeringen avser att se över möjligheterna för långtidssjuka att prova arbete eller studera en tid med bibehållen sjukersättning.

Primärvårdens verksamhet behöver i högre grad anpassas för personer med psykisk ohälsa och långvarig smärta

  • Budgetpropositionen för 2016: Satsningen inom området psykisk ohälsa förstärks med 280 miljoner kronor per år 2016–2019.
  • Budgetpropositionen för 2016: En riktad primärvårdssatsning med fokus på kvinnors hälsa. Satsningen uppgår till 130 miljoner kronor per år 2016–2019.
  • Regeringen genomför under 2015 en översyn av statens insatser på området psykisk hälsa. Ambitionen är att tydligare fokusera på förebyggande och tidiga insatser till personer som drabbas av psykisk ohälsa.
  • Regeringen kommer att ta initiativ till att utveckla kunskapsstöd för primärvården avseende vård och behandling av sjukdomar som i hög grad leder till sjukfrånvaro. Återgång i arbete kommer att beaktas i detta arbete.

Ökad kunskap om sjukskrivningspraxis och sjukskrivningsprocessen

  • Regeringen kommer att ge relevanta myndigheter i uppdrag att analysera eventuella skillnader i sjukskrivningspraxis mellan exempelvis olika regioner och primärvårdsenheter samt att undersöka möjligheterna att följa upp enskilda läkares sjukskrivningspraxis.
  • Regeringen kommer att ge Socialstyrelsen i uppdrag att kontinuerligt följa upp, uppdatera och utvärdera det försäkringsmedicinska beslutsstödet för att säkerställa att de rekommenderade sjukskrivningstiderna följer den aktuella kunskapsutvecklingen.
  • Regeringen kommer att ge relevanta myndigheter i uppdrag att utveckla utfallsmått inom hälso- och sjukvården för sjukskrivnas återgång i arbete i syfte att öka kunskaperna om i vilken utsträckning vårdens insatser leder till avslutad sjukskrivning.

Bättre möjligheter för unga med funktionsnedsättning eller sjukdom att komma i arbete

  • Regeringen kommer att se över regelverket på detta område.
  • Regeringens satsning i budgetpropositionen för 2016 som syftar till att möta den ökande ohälsan bland barn och unga t.o.m. 30 år kommer kunna bidra till att färre unga människor behöver aktivitetsersättning.
  • Försäkringskassan har de senaste åren genomfört ambitionshöjningar vad gäller handläggningen av aktivitetsersättning, bl.a. genom att öka handläggarnas kompetens avseende prövning av rätt till ersättning.
  • Regeringen kommer att verka för en fortsatt utveckling av insatser och stöd till personer med aktivitetsersättning. För att vända utvecklingen måste både Försäkringskassan och övriga aktörer ta sitt fulla ansvar. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2016 ökade resurser till samordningsförbunden. Avsikten med detta är bl.a. att skapa förutsättningar för att ungdomar i fler delar av landet ska kunna ta del av samordnade rehabiliteringsinsatser.

Källa: Regeringens rapport Åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00