Storbritanniens val skakar om unionen

VÄGVAL. Britterna ska nu gå till valbåsen för att avgöra om de ska lämna eller stanna kvar i EU. På midsommaraftonens morgon kan unionen vakna upp till början på en turbulent tid.

Den 23 juni folkomröstar Storbritannien om sin framtid i EU.
Den 23 juni folkomröstar Storbritannien om sin framtid i EU.
Per-Anders Sjögren

Om vi lämnar EU så är det en enkel biljett. Det finns ingen returresa,

Premiärminister David Cameron

När vallokalerna för folkomröstningen i Storbritannien har öppnat på torsdagsmorgonen är läget i opinionsmätningarna fortfarande oklart. Ska britterna lämna eller stanna i EU?

– Jag är fortfarande orolig för utgången

Dokumentation

Camerons val

Det var i början av 2013 som premiärminister David Cameron lanserade sin plan om att folkomrösta om framtiden i EU. Målet var att en stor del av EU:s makt över medlemsländerna skulle skalas bort. Det skedde för att dämpa EU-skeptisism inte minst i de konservativa.

Camerons plan var omförhandla de brittiska villkoren för medlemskapet –  under förutsättning att de konservativa vann valet. När valet var vunnet inledde britterna förhandlingar med EU som i februari i år resulterade i en rad undantag som EU-länderna hoppades skulle hjälpa Cameron att vinna omröstningen.

I sitt tal 2013 sade Cameron att frågan var enkel: Att stanna i EU eller lämna unionen.  Han varnade  dock för följderna av ett utträde. Ett skäl är att Storbritannien kommer att påverkas i högsta grad av de beslut som unionen fattar – utan att kunna påverka. Och det gäller också på det EU-område som britterna omhuldar –  den inre marknaden. Därför måste man noga överväga vad som är ett nationellt intresse, underströk Cameron.

– Om vi lämnar EU så är det en enkel biljett. Det finns ingen returresa, sade han då.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00