Skola åker ut och EU kommer in

PARTILEDARTAL. Alla partiledarna pratar mycket EU i Almedalen medan skola är mindre populärt, visar Altingets genomgång av talen.

Mattias CroneborgOla Hjalmarsson

Snart äntrar moderatledaren Anna Kinberg Batra scenen och är då näst sist ut av partiledarna. Gissningsvis kommer ord som har med migration att göra nämnas ofta i talet. Med tanke på Moderaternas offensiv inom skolpolitiken tidigare under våren kan det också bli mycket skola i talet. I så fall går Moderaterna mot strömmen. Altinget har räknat ord i partiledarnas tal och det finns flera gemensamma trender. En sådan är alltså skolan som får mindre utrymme i år, jämfört med förra året.  

Miljöpartiet nämnde skola i sitt tal förra året 48 gånger. Men i år blev det bara 6 gånger. En förklaring till detta kan givetvis vara att förra året var det utbildningsminister Gustav Fridolin som talade medan det i år var bistånd- och klimatminister Isabella Lövin. Det nya språkröret lyfte istället hållbarhet- och klimatfrågor.

Även statsminister Stefan Löfven drog ned på skolan i årets tal, jämfört med förra året.

Genomgående har EU bubblat upp som ett hett ämne i talen. Främst ligger Liberalernas ledare Jan Björklund som nämnde EU hela 118 gånger. Förra året var det bara 8 gånger.

KD-ledaren Ebba Busch Thor talade mycket om vård i sitt tal. På samma sätt som alla andra lyfte hon också EU. Förra året talade hon mycket om terrorism. Det gjorde hon inte i år.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00