Skogsindustrierna: Byt ut miljömålen mot mål för hållbar utveckling

DEBATT. När Agenda 2030-delegationen i morgon överlämnar sitt betänkande till regeringen bör det innehålla förslag på hur de 16 nationella miljömålen kan integreras i FN:s 17 hållbarhetsmål. Det skriver Carina Håkansson och Linda Eriksson från Skogsindustrierna.

Carina Håkansson, vd, och Linda Eriksson, ansvarig svensk skogspolitik, Skogsindustrierna
Carina Håkansson, vd, och Linda Eriksson, ansvarig svensk skogspolitik, SkogsindustriernaFoto: Björn Leijon/Skogsindustrierna

Carina Håkansson, Vd, Skogsindustrierna

Linda Eriksson, Ansvarig svensk skogspolitik, Skogsindustrierna

Med 18 år gamla nationella miljömål och nya globala hållbarhetsmål är det hög tid för ett svenskt omtag. Inom skogsindustrin vill vi gå från nationella miljömål till mål för hållbar utveckling som också fångar vår exporterade klimatnytta. Det är mer rättvisande och effektivt att styra mot breda hållbarhetsmål än mot dagens avgränsade miljömål. Vi hoppas att detta finns med bland förslagen som Agenda 2030-delegationen lämnar över till regeringen imorgon.

Ingen hänsyn till tillväxt och hälsa

Den 31 maj lämnar regeringens Agenda 2030-delegation över sitt förslag till handlingsplan för Sveriges genomförande av agendan som utgår från FN:s 17 hållbarhetsmål. Många skogsindustriföretag utgår redan idag från FN:s mål i sitt hållbarhetsarbete, istället för att utgå från de svenska miljömålen. Fördelen med FN:s mål är att de kopplar samman mål för bättre klimat och miljö med utveckling av ekonomisk tillväxt, hälsa och välbefinnande. Den svenska skogsindustrin är starkt exportinriktad och produkterna bidrar till flera av hållbarhetsmålen. De senare delarna ges i dag ingen vikt i de svenska miljömålen, vilket gör att de brister i sammanhang och helhet.

Motsägelsefulla mål

För att åskådliggöra problematiken med de svenska miljömålen kan vi titta på målen Begränsad klimatpåverkan och Levande skogar. Begränsad klimatpåverkan åstadkommer vi genom att bruka så stora arealer skog som möjligt för att kunna producera produkter som kan ersätta mer fossilkrävande material och produkter. Men detta står i konflikt med att öka andelen skyddad skog enligt målet Levande skogar. Det här är både olyckligt och onödigt. Vi kan skapa goda förutsättningar för både klimatet och biologisk mångfald. Redan i dag gör skogssektorn stora frivilliga insatser för det sistnämnda. Vi tar vårt ansvar för att klara den biologiska mångfalden och strävar alltid efter att utveckla vår kompetens. Men miljömålet Levande skogar är idag inte en drivkraft i detta arbete. Det är alltför otydligt och synliggör inte de insatser som görs. Faktum är att målet är omöjligt att nå oavsett vilka åtgärder som genomförs i skogen. Det går inte att nå ens om vi slutar med allt skogsbruk.

Skogen nödvändig för ett fossilfritt Sverige

I Sverige har vi en enastående möjlighet att bidra till en hållbar värld utifrån såväl miljömässiga, som sociala och ekonomiska aspekter. En av våra främsta tillgångar är skogen som täcker 70 procent av vår landareal och som bidrar till jobb och välstånd i hela landet. För att stoppa jordens temperaturökning måste vi minska koldioxidutsläppen från fossila material och bränslen såsom olja och kol. Skogen binder koldioxid när den växer, faktiskt så mycket som 80 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp per år. Att använda produkterna från skogen gör att vi undviker utsläpp av koldioxid från tillverkning av fossilkrävande material. Produkterna lagrar dessutom kol under hela sin livslängd. Genom att aktivt bruka och skörda skogen gör vi alltså klimatvinster både när träden växer och när vi tar fram produkter av den som ersätter de fossila. En stor del av produkterna exporteras samtidigt som biprodukterna förädlas i Sverige till fjärrvärme, drivmedel till våra bilar och förnybar el. Skogen är en nödvändig råvara för att nå regeringens mål att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland.

Tydliga och väl avvägda mål

Vi förväntar oss därför att Sveriges handlingsplan för Agenda 2030 innehåller förslag på hur vi kan integrera de 16 nationella miljömålen i FN:s 17 hållbarhetsmål. Om inte riskerar vi att få en orimlig mängd mål att förhålla oss till, som i vissa delar också står i konflikt med varandra. Vi måste komma ifrån de vattentäta skott som råder mellan målen för biologisk mångfald och målen för klimatpåverkan. Klimatet är en förutsättning för levande skogar och tvärtom. Vi har inte heller råd att ha kvar konflikterna mellan å ena sidan miljöhänsyn och å andra sidan socialt samt ekonomiskt ansvarstagande.

Vi efterfrågar tydliga och väl avvägda mål med konkreta delmål. Breddas Sveriges miljömål med inspiration från FN:s hållbarhetsmål kan Sverige stärka sitt arbete med hållbar utveckling. Det vore bra för miljön och klimatet, bra för skogsnäringen och bra för Sveriges insatser för global utveckling.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00