Sjöstedt jämför SD:s SMHI-politik med regeringen i Ungern

KLIMAT. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att det är allvarligt när SD anklagar en myndighet för propaganda och jämför agerandet med regeringen i Ungern.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt under onsdagens partiledardebatt
Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt under onsdagens partiledardebattFoto: Riksdagen
Mattias Croneborg

– Du kan inte ge ett enda exempel på att SMHI har sagt något felaktigt om klimatförändringar. Det är hokus pokus. Ni vill tysta vetenskap och fakta som inte passar er politiska världsbild. Det är allvarligt. Titta ut över Europa, titta på Ungern och Polen. Vad händer i ett samhälle då regeringen ger sig rätten att tysta röster som inte passar ens politiska agenda, frågade Jonas Sjöstedt under partiledardebatten.

Upprinnelsen är Altingets artikel om att Sverigedemokraterna i sin budgetmotion skriver att SMHI är en viktig samhällsinstitution, men "inte bör ägna sig åt tendentiös opinionsbildning". Därför vill SD reducera anslaget med elva miljoner kronor.

LÄS OCKSÅ SD: SMHI ägnar sig åt tendentiös opinionsbildning

– Delvis handlar det om att renodla verksamheten, sade Martin Kinnunen, SD:s miljöpolitiska talesperson, till Altinget.

Kinnunen är bland annat kritisk till SMHI:s arbete med att göra regionala framtidsanalyser av klimatförändringarna, samtidigt som det finns stora osäkerheter om klimateffekterna på global nivå.

Spreds som en löpeld

Nyheten blev väldigt spridd och ledde till en intensiv debatt på sociala medier. Även miljöminister Karolina Skog (MP) reagerade starkt på Kinnunens uttalanden.

LÄS OCKSÅ: Skog oroad över SD:s syn på SMHI

Men Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson hade svårt att ta angreppet från Sjöstedt i partiledardebatten på allvar.

– Jag har svårt att ta det här på allvar, sade han och menade att SD föreslår besparingar på några miljoner.

– Då jämför Sjöstedt oss med, enligt hans mening, auktoritära regimer. Det får väl vara någon rimlighet i argumentationen.

Jimmie Åkesson bedömer att SMHI skulle kunna klara en besparing på 11 miljoner genom att effektivisera verksamheten.

– Mer dramatiskt än så är det inte, sade Åkesson.

Motverkar sammanhållningen i samhället 

Men samtidigt håller Åkesson dörren öppen för att påverka myndigheternas arbete.

– Sedan tycker jag, när man har myndigheter som motverkar sammanhållningen i samhället. Som på olika sätt förstör samhället. Då borde man reformera de myndigheterna. Nu menar jag inte att SMHI gör det, sade Åkesson.

För SMHI:s del var Åkesson, på samma sätt som Kinnunen, kritisk till de modeller som ligger till grund för klimatanpassning.

– Det handlar om regionala prognoser som är osäkra. Det är inte obestridliga fakta. Det är ett inlägg i debatten, sade han.  

– Vilka andra myndigheter vill du stänga ned, som säger saker som inte behagar Sverigedemokraterna, frågade Sjöstedt.

– Det handlar om en neddragning på 11 miljoner. Det är utifrån ett höjt anslag som man fått de senaste åren. När Sjöstedt säger att vi vill lägga ned SMHI är det rent struntprat, svarade Jimmie Åkesson.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00