SD: Friskolekvot är diskriminerande

INTEGRATION. Riksdagen har röstat för att friskolor ska få ta emot upp till fem procent nyanlända elever. Men sverigedemokraterna Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist, liksom DO, anser att det handlar om diskriminering. 

Mattias Croneborg

Beslutet är en del i överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna från hösten 2015 om migrationspolitiken. Syftet är att även friskolor där det krävs att eleven stått i kö ska få

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

De nya reglerna träder ikraft den 1 november.

Länk till utbildningsutskottets betänkande 2016/17: UbU3  

Diskriminering enligt lagen

Med direkt diskriminering avses att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med bland annat etnisk tillhörighet.

Med indirekt diskriminering avses att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna personer med bland annat viss etnisk tillhörighet, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet.

 


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00