SD fäller budget - regeringen kallar till krismöte

REGERINGSKRIS. Sverigedemokraterna kommer att stödja alliansens budgetförslag vid omröstningen i riksdagen i morgon. Och därmed ställs regeringen inför en kraftig kris. Statsminister Stefan Löfven kommer under tisdagskvällen att föra samtal med de borgerliga för att se om det finns förutsättningar för ett samarbete om budgeten.

Per-Anders Sjögren

I morgon onsdag ska riksdagen rösta om budgetalternativen. Sverigedemokraterna ska rösta på Alliansens förslag, meddelade partiledningen på tisdagen. Därmed kryper en regeringskris närmare.

Det bärande skälet till SD:s beslut är migrationspolitiken som har nått vägs ände, enligt vikarierande partiledaren Mattias Karlsson. Ett annat skäl är att få bort Miljöpartiet ur regeringen. Partiets beslut riktar sig därmed även mot andra tänkbara regeringssammansättningar.

Fäller budgeten

– Sverigedemokraterna kommer från och med i dag att försöka fälla varje regering som väljer att verka för en ökad invandring och ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över svensk migrationspolitik. I den nuvarande situationen innebär det att vi, i händelse av att vår egen budgetmotion faller, kommer att rösta på alliansens förslag, sade Mattias Karlsson på en presskonferens.

 

SD hoppas nu på en reviderad budget och en omförhandling där partiet får inflytande.

– Vi hoppas att man är beredda att samtala med riksdagens tredje största parti, sade Karlsson.

Ett annat tänkbart scenario är en regeringsombildning.

Miljöpartiet ska stängas ute

– Det vore ett steg framåt om Miljöpartiet exkluderades ur regeringen, sade Karlsson som menar att MP är ett tillväxtfientligt parti med en extrem invandringspolitik.

SD ser inte heller ett eventuellt extra val som en risk utan som en möjlighet då partiet sannolikt skulle gå framåt.

 – Vi ser med tillförsikt fram mot ett extra val, sade Karlsson.

In i det längsta har det varit ovisst hur SD skulle agera vid omröstningen om budgetens utgiftsramar och skatterna för nästa år.  Skulle partiet lägga ner sina röster i huvudvoteringen, när deras eget förslag fallit, eller skulle, de i strid mot praxis, stödja alliansen budgetförslag? När nu partiet har valt det senare uppstår en regeringskris och ett minst sagt ovisst läge i svensk politik.

– Att partiet nu väljer att stödja ett annat budgetalternativ när deras eget har röstats ner visar att makt och taktik går före allt annat sade, statsminister Stefan Löfven (S) på en presskonferens efter SD:s besked.

Samarbeta med borgerliga

Stefan Löfven vill nu ha ett samarbete med de fyra borgerliga partierna.  Men han gjorde återigen klart att han inte kommer att administrera någon annans budget, alltså att sitta kvar och driva politik utifrån alliansens budget

–  Jag kommer att bjuda in de borgerliga till överläggningar redan i kväll där vi kan diskutera om och hur vi kan ta ansvar för Sverige. Frågorna till dem är om de är beredda att samarbeta om budgeten eller om de tänker regera med stöd av Sverigedemokraterna, sade Löfven.

I de samtal som Löfven vill ha till stånd kommer formerna för den fortsatta budgetbehandling och det sakliga innehållet i budgeten att diskuteras.

Ett alternativ är att yrka på återförvisning till finansutskottet av hela budgetförslaget för att diskutera saken vidare där. Därmed blir det ingen omröstning om budgeten i morgon utan frågan skjuts framåt.  Men det kommer enligt Löfven bara ske om det finns en ”bra anledning till det”, alltså att de borgerliga är redo att samarbeta. Det kommer enligt Löfven att visa sig efter kvällens samtal.

– Det finns mindre anledning att skicka tillbaka frågan till utskottet om de borgerliga inte vill samarbeta, enligt Löfven.

Redo kompromissa

Han sade också att han är redo att kompromissa.

– Men en förutsättning är att det finns någon på andra sidan förhandlingsbordet.

Vänsterpartiet, som har gjort upp med regeringen om budgetpropositionen, är inte kallade till kvällens samtal.

Vad som händer om samtalen med de borgerliga inte leder framåt och det i stället blir en omröstning som regeringen förlorar vill Löfven inte ge besked om nu.

Men han listade samtidigt några alternativ. Det inkluderar extra val, vilket i så fall kan utlysas först den 29 december.  Ett annat alternativ är att diskussionerna fortsätter och att regeringen lägger fram en tilläggsbudget. Ytterligare alternativ är att regeringen avgår och att talmannen får sondera terrängen efter en ny regering.

Om det sker en lösning över blockgränserna kommer Sverigedemokraternas roll som vågmästare att försvinna. Men det är inget som oroar partiet.

 – Det är en risk som vi är beredda att ta, sade Mattias Karlsson.

Han påpekad att en sådan förändring snarare skulle stärka partiets roll som det enda oppositionspartiet när det gäller synen på migrationspolitiken.

 

Dokumentation

"Beslutet har föregåtts av en noggrann analys av de båda förslagen. Partiledningen har granskat alla tänkbara konsekvenser av frågan. Opinionsundersökningar har beställts och partiorganisationen har fått lämna sina synpunkter. Beslutet i partigruppen var enhälligt och partiledningen gör idag bedömningen att beslutet är starkt förankrat såväl i partiet som hos väljarkåren" skriver Sverigedemokraterna ett pressmeddelande.

Altingets tidigare analys visar att SD:s budgetalternativ ligger närmare regeringens än alliansens.


Nämnda personer

Mattias Karlsson

Riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen, internationell sekreterare, grundare Tankesmedjan Oikos
Pol. mag (Lunds uni., 2002)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00