Satsningen på hyresrätter har fastnat

BOSTÄDER. Regeringens satsning på ett investeringsstöd för hyres- och studentbostäder aviserades våren 2015 och i årets budget finns ett anslag på 2,2 miljarder kronor. Men ingen har kunnat ansöka om pengarna eftersom det fortfarande saknas ett regelverk.

Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Alla hyresbostäder som byggts från den 25 mars år 2015 och framåt kommer att kunna ansöka om det statliga investeringsstödet för hyresrätter och studentbostäder. Det lovade statsminister Stefan Löfven (S) när han samma dag lanserade regeringens bostadspolitiska paket, där investeringsstödet var den stora pusselbiten.

Men ett och ett halvt år senare finns fortfarande inget regelverk, ingen förordning, på plats. Det gör att inget företag ännu har kunnat ansöka om stödet, som omfattar 2,2 miljarder kronor i årets budget. Nästa år höjs anslaget till 2,7 miljarder kronor.

Boverket, som ska fördela stödet, har inte kunnat ta emot några ansökningar.

- Vi väntar på en förordning, säger Ola Svensson på Boverket.

Dubbla skäl till förseningen

Märkligt. Löfven presenterade det här i början av sin ämbetsperiod. Första året regerade de visserligen på vår budget, men de kunde ju ha arbetat med förordningen under tiden. 

Ola Johansson, Centerns bostadspolitiska talesperson, om att investeringsstödet fortfarande inte är sjösatt

Enligt bostadsminister Peter Erikssons (MP) pressekreterare Agnetha Boström finns det dubbla skäl till att förordningen dröjer. Ett förslag till regelverk skickades ut på remiss sommaren 2015, men fick tung kritik. Dessutom krävs det att stödet passerar EU:s regler, att EU-kommissionen inte bedömer att det rör sig om ett otillåtet statsstöd. Men målet på näringsdepartementet är att kunna presentera ett förslag under hösten.

Av de 2,2 miljarder kronorna är 300 miljoner kronor vikta till studentbostäder. Den delen av stödet kommer att kunna sökas under 2017, enligt budgetpropositionen. Vad som händer med resterande delen, 1,9 miljarder, framgår inte av propositionen. "Det kommer att framgå när beredningen av frågan är klar." skriver Agnetha Boström i ett e-postsvar.

Enligt prognosen i budgetpropositionen kommer 789 miljoner kronor av anslaget att förbrukas i år, hur det är beräknat är dock oklart.

Ovissheten skapar problem

Ovissheten kring stödet har skapat problem. Det säger Martin Johansson, generalsekreterare på branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

- Vi har företag som har planerat och påbörjat projekt utifrån att de ska få stödet. Nu är det färdigt och inflyttningsklart och de vet inte vad som gäller när de ska sätta hyran, säger han till Altinget.

Enligt det förslag som har varit ute på remiss, och så som det presenterats av regeringen, kommer det finnas ett hyrestak för att beviljas stöd. Det är ett av de krav som skapar problem när vissa företag står med inflyttningsklara fastigheter. Förslaget till regelverk var överhuvudtaget mycket detaljerat, med krav på energiprestanda, ytor och hur bostäderna förmedlas och krav på den bostadssökande.

Björn Wellhagen är näringspolitisk chef på Sveriges byggindustrier, en organisation som inte tror på stödet.

- Den här typen av stöd har historiskt inte visat sig fungera. Det som sker är möjligtvis att det byggs något fler hyresrätter istället för bostadsrätter, men det totala antalet blir inte fler, säger han.

Förslaget till förordning innehöll många konstiga villkor för att beviljas stöd, enligt Wellhagen som säger att det återstår att se hur slutresultatet ser ut. Byggföretagen drabbas inte i första hand av förseningarna kring stödet.

- Byggföretagen får betalt. Det är mer ägarna som får en osäkerhet kring sina projekt, säger han.

SABO har inte svar på medlemmarnas frågor

Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO, hör till de aktörer som är positiva till investeringsstödet.

- Vi tror att det kan leda till att det byggs sådan som annars inte hade byggts, säger Mark-Nielsen Jörgen, ansvarig för utredning och analys vid SABO.

Medlemsföretag hör av sig till SABO med frågor om stödet, enligt Jörgen.

- Vi har inte kunnat svara, eftersom vi inte vet exakt hur stödet kommer att utformas, säger han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00