Så ser svenska politiker på ett brittiskt farväl till EU

DEBATT. Ett hot mot klimatarbetet, ett politiskt högriskprojekt av Cameron och ett bakslag för Sverige som riskerar att förlora en viktig allierad. Effekterna av en brittisk sorti ur EU är många, enligt deltagarna i Altingets debattserie om Brexit.

Här kan du ta del av inläggen i Altingets debatt om konsekvenserna av ett eventuellt brittiskt utträde ur EU - ett Brexit. 

Britternas röst behövs mot klimathot
Mycket tyder på att ett brittiskt utträde ur EU skulle få betydande negativa konsekvenser för Storbritanniens ekonomi. Dessutom skulle en stark röst för en politik som både vill motverka klimatförändringar och samtidigt skapa jobb och tillväxt i EU gå förlorad, menar Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

Viktig allierad går förlorad om britterna lämnar EU
Ett brittiskt utträde ur EU skulle inte bara innebära ett svagare EU och risk för ekonomisk stagnation i Storbritannien. Sverige skulle också förlora en viktig partner i kampen mot överstatlighet och svällande EU-budgetar, skriver Marie Granlund, Socialdemokraternas gruppledare i EU-nämnden.

Låt inte högernationalism dominera kritiken mot EU
Det behövs en debatt som gör skillnad på högernationalism och vänsterns krav på ökad solidaritet. Just nu domineras debatten om Brexit, Storbritannien och framtidens EU av rasister och högernationalister, enligt Malin Björk, EU-parlamentariker (V).

Varning för protektionistiskt EU
Utgången kan få avgörande betydelse för EU och därmed för Sverige och svenska företag, skriver Jonas Berggren från Svenskt Näringsliv, och lyfter frågan vilka de troliga effekterna blir och vad bör Sverige göra.

"Folkomröstning om Brexit ett politiskt högriskprojekt"
Premiärminister David Camerons vägval om en brittisk folkomröstning innebär stora risker i en tid då EU behöver mer samarbete, skriver Lars Adaktusson, EU-parlamentariker (KD). Han ser helst att resultatet i juni blir ett Bremain – inte ett Brexit.

"Diskussionen om Brexit - ett symptom på EU:s problem"
Oavsett hur det går när britterna folkomröstar om EU måste dagens demokratiska underskott lösas ­– för hela unionens bästa, skriver Max Andersson, EU-parlamentariker (MP).

"Brexit - en fara för klimatet och våra hav"
Ett brittiskt nej till EU, ett Brexit, ger ett svagare EU med allvarliga följder för klimatpolitiken. För en framgångsrik klimatpolitik är det avgjort bättre om britterna röstar ja än nej i sin folkomröstning, skriver Linnéa Engström, EU-parlamentariker (MP).

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00