Riksintresseutredning kvar på departementet

BOSTÄDER. Regeringen har ännu inte fattat något beslut om Riksintresseutredningens framtid, enligt klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Johanna Alskog

Regeringen har ännu inte fattat något beslut om Riksintresseutredningens framtid "vare sig om att göra en remittering eller om att göra något annat". Det meddelade klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i ett interpellationssvar till riksdagsledamot Ola Johansson (C).

Ola Johansson skrev i sin interpellation att det skickar "oroväckande signaler till bostadssektorn" när regeringen bjuder in till samtal om bostadsbyggandet, men samtidigt inte verkar vilja gå vidare med Riksintresseutredningens förslag som skulle kunna underlätta just planeringsarbetet.

Men för att öka bostadsbyggandet krävs mer än ändringar i riksintressereglerna, konstaterade Åsa Romson i debatten med Ola Johansson. Riksintressesystemet har sina problem, men de självklara alternativen till dagens system har ännu inte "kommit i dager", enligt Romson. Den viktigaste vägen framåt i bostadsfrågan är inte ändringar i riksintressereglerna, enligt regeringen, utan att inom ramen för bostadssamtalen få en samsyn mellan staten och kommunerna samt att kommunerna ska pressas att byggas mer.

Dokumentation

Altingets intervju med riksintresseutredaren Falemo

"Riksintressenas utbredning kan halveras"

Den allt mer akuta bostadsbristen har gett bränsle åt debatten om systemet med riksintressen. Men det går att öka tillgången på bostadsmark utan lagändringar, enligt riksintresseutredaren Elisabet Falemo.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00