Analys av 
Mattias Croneborg

Relationen till SD blev Batras fall

PARTILEDARBYTE. Otydlighet i frågan om Sverigedemokraterna blev moderatledaren Anna Kinberg Batras fall.

Mattias Croneborg

Efter kraftig turbulens inom Moderaterna och med en strid inför öppen ridå meddelade Anna Kinberg Batra på fredagen att hon lämnar partiledarposten. Det är knappast sakpolitiken som varit Batras svaga sida. Moderaterna har förnyat sin politik på flera områden och det är svårt att se att partiet har gjort det mycket bättre eller mycket sämre än något av de andra allianspartierna. Om denna politik sedan har varit tillräcklig för att locka väljare är en annan fråga. 

M låg stabilt med Batra som ledare

Batra tillträdde i januari 2015  och från den tidpunkten och fram till augusti 2016 låg partiet stabilt i opinionen på runt 25 procent (som genomsnitt av de olika partisympatiundersökningarna). Nedgången från de historiskt höga siffrorna på runt 30 procent hade skett tidigare. Det var en successiv nedgång under Reinfeldts andra regeringsperiod. Då alliansregeringen i allmänhet och Moderaterna i synnerhet allt mer kom att betraktas som regeringströtta med svårigheter att leverera annat än återkommande jobbskatteavdrag.

Batra tog över vid 25 procent och låg kvar där ända till att opinionssiffrorna började att falla i augusti 2016, alltså för ett år sedan. Det som hände under den för Moderaterna stabila fasen var att regeringspartierna tappade kraftigt i stöd. Men inget av allianspartierna fick en motsvarande ökning i opinionen – utan Sverigedemokraterna var opinionsvinnaren och steg mot 20 procent.  

Buden om SD

Under sensommaren och hösten 2016, då nedgången för Moderaterna precis hade börjat, går Batra ut och säger att hon inte tänker samarbete med SD. Samtidigt flörtar Liberalerna med Socialdemokraterna och öppnar för framtida samarbeten.

Ett par månader senare, i januari i år, meddelar Anna Kinberg Batra det som många tyckte var en helomvändning, att man skulle söka samarbete i riksdagen med Sverigedemokraterna. Det redan snabba tappat i opinionen blev än kraftigare.  

Det blir nu också bråk mellan allianspartierna hur man ska förhålla sig till Sverigedemokraterna. Man kan inte heller enas inom alliansen hur man ska försöka motarbeta regeringens aviserade skattehöjningar. När alliansen är enig är det Moderaterna som vinner på det. Men det motsatta verkar också gälla, att när alliansen är oenig är den största förloraren Moderaterna.

Otydligheten gentemot Sverigedemokraterna och oförmågan att hålla ihop alliansen blev Batras fall.

Många bedömde hennes framträdande på pressträffen där hon meddelade sin avgång som ett av hennes bästa. 

"Jag hoppas att min dotter kan få uppleva att en kvinna kan bli statsminister i Sverige", sade hon bland annat.

 

Dokumentation

Allianssledarna om avgången

Jan Björklund (L):

"Beklagar att Anna känner sig tvingad avgå. Känner stor respekt för henne, efter nära tre års nära samarbete. Tack Anna!"

Annie Lööf (C):

"Jag har verkligen uppskattat att samarbeta med Anna, inte minst för att jag fått lära känna den varma person hon är. Anna är en ledare med ett mycket starkt driv, som alltid jobbar stenhårt för att nå sina mål."

Ebba Busch Thor‏ (KD)

"Anna har att kommit bli en kär vän och uppskattad kollega. Hon är en varm person och en noggrann och gedigen politiker. Hon har ett genuint engagemang för att nästa generation ska få en bra utbildning och ha möjlighet att stå på egna ben som vuxna."


Nämnda personer

Anna Kinberg Batra

Landshövding i Stockholm, utredare Betalningsutredningen, ordförande Swedish Space Corporation (SSC)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00