Regeringens förslag ökar arbetsbördan för polisen

MIGRATION. Polisen ska få en ny arbetsuppgift - att hjälpa till för att avlägsna den som inte längre har rätt att bo på en flyktingförläggning, föreslår regeringen.

Per-Anders Sjögren

Planerna finns i ett utkast till lagförslag som har skickats ut på remiss. Bakgrunden är den lag som trädde i kraft i somras och där målet är att asylsökande som har fått avslag ska lämna Sverige. Det ska ske genom att dagersättningen och bidrag för boende dras in snabbare när någon har fått avslag på sin asylansökan.

Ett skäl är att frigöra fler platser på asylboenden och för att säkerställa att den som inte längre har rätt till logi lämnar boendet ska Migrationsverket få rätt att begära hjälp av polisen, enligt regeringens förslag.

För polisen innebär detta en ny arbetsuppgift och det kommer leda till en ökad arbetsbörda, konstaterar regeringen. Det är dock oklart hur stort behovet av handräckning kommer att vara, men regeringen bedömer att det på sikt kommer att vara litet. Och den ökade bördan får Polismyndigheten hantera inom de befintliga ekonomiska ramarna.

En begäran om handräckning får bara ske om det finns särskilda omständigheter som gör att polisens rätt att använda tvång eller våld behövs, enligt regeringen som vill att de nya reglerna ska träda i kraft vid årsskiftet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00