Regeringen: Sök asyl i andra EU-länder

MIGRATION. Sverige ska kraftigt skärpa reglerna för asylmottagningen, enligt regeringens planer. Det uttalade syftet är att färre ska söka asyl här i landet och istället vända sig till andra EU-länder.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.
Vice statsminister Åsa Romson (MP) och statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.Foto: Foto:Altinget
Per-Anders Sjögren

– Vi värnar asylrätten, men svensk lag kommer att anpassas till EU:s miniminivåer och målet är att få människor att söka asyl i andra EU-länder än Sverige, sade statsminister Stefan Löfven på en presskonferens på tisdagen.

S- och MP-regeringen vill ha en tillfällig lag som innebär att alla utom kvotflyktingar ska beviljas tillfälliga uppehållstillstånd.

Regeringen är mycket tydlig med att målet är att minska antalet asylsökande i Sverige, sätta press på resten av EU och att skapa ett ”andrum” som både statsminister Stefan Löfven och språkröret Åsa Romson (MP), vice statsminister, uttryckte det på presskonferensen. Trycket på Sverige och asylmottagningen är helt enkelt för högt.

– Det smärtar mig att vi har en situation som inte är hållbar. Därför är vi överens om extraordinära åtgärder för att tillfälligt säkerställa att fler asylsökande söker sig till andra länder, sade Åsa Romson.

Sätter press på EU-grannar

Löfven upprepade det som han sagt vid flera tillfällen tidigare: Övriga EU-länder tar inte ansvar för flyktingkatastrofen, Sverige och några få andra länder kan inte bära bördan och nu är det svenska asylsystemet så belastat att det inte går att göra mer.

– Det går inte att kombinera fri rörlighet med flykt från ansvar, sade Löfven med adress till övriga EU-länder.

Han upprepade att det krävs en översyn av den gemensamma asylpolitiken och att Dublin-förordningen måste göras om och ersättas med ett permanent system där flyktingar omfördelas mellan EU-länderna. Men detta är en lång process och fram till dess ska Sverige alltså skärpa sina asylregler och lägga sin lagstiftning på en nivå som når minimikraven i internationella regler och EU-rätten.

Tillfälliga uppehållstillstånd

 Den tyngsta delen i regeringens planer är en tillfällig lag som innebär att flyktingar och skyddsbehövande enbart ska beviljas tillfälliga uppehållstillstånd: Flyktingar i tre år och alternativt skyddsbehövande, exempelvis de som riskerar tortyr eller dödstraff i det land som de flytt från, i ett år. Uppehållstillstånden ska kunna förlängas, Den lagen ska enligt planerna träda i kraft en 30 april 2016.

Sedan tidigare finns en uppgörelse mellan sex av riksdagspartierna kring asylmottagningen. Nu går regeringen vidare och kommer även att ha överläggningar med de övriga partierna för att få till stånd en bred uppgörelse kring de nya förslagen.

Även i asyluppgörelsen mellan de sex partierna fanns ett förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, men regeringen vill gå längre då de tillfälliga uppehållstillstånden ska gälla alla utom de som omfattas av FN:s regler om kvotflyktingar. De tidigare planerna innehöll ett generellt undantag för barnfamiljer och ensamkommande barn som skulle få permanenta uppehållstillstånd, men det försvinner om de nya reglerna går igenom i riksdagen.

Begränsad anhöriginvandring

De barnfamiljer som har registrerat sig i det svenska asylsystemet innan förslaget presenterades i dag kommer dock att undantas och får permanenta tillstånd.

I det lagpaket som regeringen vill genomföra ingår även en begränsad rätt till anhöriginvandring. De som har tillfälliga uppehållstillstånd som flykting får enbart återförenas med sin kärnfamilj. De som är alternativt skyddsbehövande har inte rätt att ta hit sina anhöriga. Även kraven på försörjning för den som tar sin familj till Sverige ska öka.

Ytterligare en del i regeringens planer är att inom kort bygga ut de ID-kontroller som i dag sker på färjor från Tyskland och Danmark.  Målet är att krav på ID-kontroll ska gälla tåg och bussar över Öresundsbron samt på färjan mellan Helsingör och Helsingborg. Exakt hur reglerna ska utformas ska regeringen återkomma med. De gällande reglerna för färjetrafiken innebär att den som inte kan visa giltig legitimation inte får gå ombord.

Dokumentation

Fler delar av regeringens förslag om skärpta asylregler

  • Kategorin övrigt skyddsbehövande kommer inte att ha rätt till uppehållstillstånd överhuvudtaget.
  • Bestämmelsen om uppehållstillstånd på grund av synnerligen/särskilt ömmande omständigheter ska ersättas av en bestämmelse som medger att uppehållstillstånd av humanitära skäl i vissa mycket begränsade undantagsfall.
  • Regeringen vill införa medicinsk åldersbestämning av asylsökande. Att klargöra att asylsökande är under 18 år är viktig för boende, omvårdnad och uppehållstillstånd. Medicinsk åldersbestämning av asylsökande ska kunna tillämpas om det saknas tillförlitliga handlingar som kan säkerställa en persons exakta ålder och då det kvarstår tvivel om den ålder som uppgetts, enligt regeringen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00