Regeringen öppnar för utländsk polis i Sverige

GRÄNSER. Polis från andra EU-länder ska få agera på svensk mark. Det blir effekten av de lagförslag som regeringen förbereder.

Per-Anders Sjögren

Utgångspunkten är att svensk polis ska ansvara för arbetet i Sverige. Men det finns fall då det behövs operativt samarbete med polisstyrkor från andra länder, exempelvis vid internationella evenemang, olyckor

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-DS

Vad händer nu?

Förslaget har skickats ut på remiss till myndigheter och organisationer. Remisstiden går ut den 1 september. Tanken är den nya lagen om internationellt polissamarbete och andra lagar ska träda i kraft den 1 maj nästa år.

För att ge poliser från andra EU-länder rätt agera på svensk mark kommer en särskilt omröstningsregel att gälla då det handlar om att andra stater ska utföra myndighetsutövning i Sverige. För att genomföra en sådan lagändring kravs tre fjärdedels majoritet i riksdagen eller att beslutet fattas på samma sätt som när grundlagen ändras. Om riksdagen fattar sitt beslut enligt den förstnämnda ordningen kan reglerna träda i kraft den 1 maj 2017. I annat fall kan reglerna träda i kraft först under nästa mandatperiod.

Förslaget i promemorian: Ds 2016:13


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00