Regeringen i försvarssamtal med Polen

FÖRSVAR. Sverige ska bredda sin försvarspolitiska samverkan med länderna kring Östersjön och kommer nu att inleda diskussioner med Polen om ett djupare samarbete, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Per-Anders Sjögren

Sverige och Finland har under lång tid planerat att bygga ut sitt säkerhets- och försvarspolitiska samarbete. Det handlar bland annat om fler övningar, informationsutbyte och att använda varandras baser.

Samarbetet med Finland är ett sätt att stärka säkerheten i Östersjön, enligt Peter Hultqvist. Dessutom ska det bilaterala samarbetet med Danmark utvecklas.

– Vi kommer nu att ingå ett bilateralt avtal, ett förnyat MOU, med Danmark. Där tydliggör vi hur vi ska ta ny sats i vårt samarbete, som vi behöver utveckla, sade försvarsministern i en interpellationsdebatt i riksdagen i torsdags.

Besöker Polen

Men enligt Hultqvist ska samarbetet breddas ytterligare och Sverige bör även rikta intresset mot Polen, som med sitt läge har stor betydelse som Östersjöstat.

­– Jag kommer att besöka Polen på måndag och vi kommer där att diskutera hur vi ska utveckla våra samarbeten, säger försvarsminister Peter Hultqvist till Altinget.

Kan det bli ett samarbete som byggs upp på samma sätt som med Finland?

–Det får vi återkomma till, säger Hultqvist.

Under måndagen undertecknade de båda ländernas försvarsministrar ett ramavtal om ett utvidgat försvarssamarbete.

Juridiken utreds

När det gäller det finska samarbetet kan det för svensk del krävas lagändringar och en utredning ska starta inom kort.

– Regeringen avser att i närtid tillsätta en utredning med uppgift att se över de rättsliga förutsättningarna för fördjupade försvarssamarbeten, bland annat det svensk-finska samarbetet, sade Peter Hultqvist under interpellationsdebatten med Hans Wallmark (M).

I samarbetet med Finland är utgångspunkten att bygga upp förmågor som kan användas i fredstid. Men det finns även en möjlighet att använda resurserna gemensamt i krislägen. Det finns dock inget krav på gemensamma försvarsförpliktelser och det är inte en försvarsallians.

– Det handlar om att skapa handlingsfrihet vid ett eventuellt krisläge, sade Hultqvist.

Hans Wallmark och hans parti är för en djupare samverkan med grannländer som Finland. Men samtidigt handlar det om att skaffa sig säkerhetspolitiska återförsäkringar i händelse av en kris.

– Då tycker jag att steget mot Nato är logiskt, sade Wallmark.

Nämnda personer

Peter Hultqvist

Ordförande försvarsutskottet (S)
Gymnasieutbildning (Soltorgsskolan och Hagaskolan, Borlänge)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00