Hårdare krav sätter stopp för Uberpop

TRAFIK. Dispensen från kravet på taxameter tas bort och det blir obligatoriskt att vara ansluten till beställningscentraler för taxitrafik, vilket gör det lättare för Skatteverket att kontrollera taxibolagen. Det föreslår regeringens utredare.

Mattias Croneborg

Uberpop och andra tjänster, som saknar taxameter eller annan typ av specialutrustning som kan jämställas med en taxameter, kommer inte att kunna verka med utredningens förslag. Uberpop har dock redan slutat

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU

Vad händer nu?

Utredningen kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter.

Länk till utredningen SOU 2016:86

Taxameter

Huvudregeln i svensk rätt är att en taxi inte får användas i taxitrafik utan en taxameterutrustning. Taxameterutrustningen ska bland annat beräkna priset för en taxiresa, skriva ut kvitto, förse taxiföretaget med underlag för fakturering och bokföring samt ge myndigheter uppgifter för kontroll av taxiverksamheten.

Tillståndspliktig beställningscentral

Utredningen föreslår att en förutsättning för att få använda särskild utrustning för taxifordon är att fordonet bör vara anslutet till en tillståndspliktig beställningscentral. Alla bokningar och betalningar bör enligt utredningens förslag gå via den tillståndspliktiga beställningscentralen, vilken föreslås har till uppgift bland annat att registrera och lagra information samt förse kontrollmyndigheter med uppgifter för kontroll av taxiverksamheten.

Källa: SOU 2016:86


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00