Omstritt avtal med Saudiarabien omförhandlas

INTERNATIONELLT. Avtalet om militärt samarbete mellan Sverige och Saudiarabien ska förhandlas om. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven under torsdagens frågestund i riksdagen.

Per-Anders Sjögren

Samförståndsavtalet, som kom ingicks av S-regeringen 2005 och förlängdes av Alliansen 2010, är kontroversiellt. För tre år sedan avslöjades att det använts i planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. I kölvattnet av Saudiaffären avgick dåvarande försvarsministern Sten Tolgfors (M).

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt anser att avtalet ska sägas upp och att Sverige inte ska ha något militärt samarbete med Saudiarabien. Men statsminister Stefan Löfven anser att avtalet, som löper ut i vår, ska förhandlas om men att det inte ska vara så långgående och detaljerat som det tidigare.

– Det är viktigt att demokratiska länder har kontakt även med länder som vi tycker har fel politik och som  inte står upp för mänskliga rättigheter, sade Löfven.

Jonas Sjöstedt försökte också få svar på om Löfven ansåg att Saudiarabien är en diktatur. Men statsministern gav inget klart svar på den frågan.

– Det är uppenbart att Saudiarabien inte har ett styrelseskick som vi tycker är demokratiskt och det finns mycket att önska när det gäller mänskliga rättigheter, sade Löfven.

Nämnda personer

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00