Oklar strategi från Brexit-sidan: Hoppas på bättre bud

EU. Om två veckor röstar Storbritannien om sin framtid i EU. Men "Leave" ska inte uppfattas så bokstavligt som det står på röstsedeln, enligt framträdande nej-förespråkare som vill se nya förhandlingar. 

Søren Elkrog Friis

De flesta i leave-lägret vill faktiskt inte lämna EU. De vill ha en ny omröstning på grundval av bättre villkor.

Syed Kamall, ledamot i Europaparlamentet för de konservativa, ledare för ECR-gruppen

Svaret från EU är klart. Det finns bara en väg, och det är ut.

Claus Grube,
Danmarks ambassadör i London

LONDON: No means no. Men inte nödvändigtvis när det gäller en rådgivande folkomröstning som den som Storbritannien genomför den 23 juni.

Hela Europa kommer att hålla andan när britterna ska

Dokumentation

Så här går det till att lämna EU

I Lissabonfördraget regleras hur ett land ska gå till väga om det vill träda ut ur unionen.

Artikel 50

1. Varje medlemsstat får i enlighet med sina konstitutionella bestämmelser besluta att utträda ur unionen.

2. Den medlemsstat som beslutar att utträda ska anmäla sin avsikt till Europeiska rådet. Mot bakgrund av Europeiska rådets riktlinjer ska unionen förhandla fram och ingå ett avtal med denna stat där villkoren för dess utträde fastställs, med beaktande av dess framtida förbindelser med unionen. Detta avtal ska förhandlas i enlighet med artikel 218.3 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt. Det ska ingås på unionens vägnar av rådet som ska besluta med kvalificerad majoritet efter Europaparlamentets godkännande.

3. Fördragen ska upphöra att vara tillämpliga på den berörda staten från och med den dag då avtalet om utträde träder i kraft eller, om det inte finns något sådant avtal, två år efter den anmälan som avses i punkt 2, om inte Europeiska rådet i samförstånd med den berörda medlemsstaten med enhällighet beslutar att förlänga denna tidsfrist.

4. Vid tillämpning av punkterna 2 och 3 får den medlem i Europeiska rådet och rådet som företräder den medlemsstat som utträder inte delta, vare sig i de överläggningar eller i de beslut i Europeiska rådet och rådet som rör den medlemsstaten.

Kvalificerad majoritet ska definieras i enlighet med artikel 238.3 b i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

5. Om den stat som har utträtt ur unionen begär att på nytt få ansluta sig, ska dess begäran omfattas av förfarandet i artikel 49.

Den femte punkten innebär att ett land som ångra sig och vill gå med i EU på nytt får ansöka om  medlemskap och därefter förhandla om det precis som sker för alla andra kandidatländer.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00