Ny brittisk EU-kommissionär vingklipps

NYA POSTER. En ny brittisk EU-kommissionär, Julian King, får ansvar för utvecklingen av EU:s högprofilerade åtgärder inom säkerhet och terrorbekämpning. Men posten låter tyngre än vad den faktiskt är och inflytande blir begränsat.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har nominerat Julian King
till ny brittisk EU-kommissionär. King ersätter Jonathan Hill som avgick efter den brittiska EU-omröstningen.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har nominerat Julian King till ny brittisk EU-kommissionär. King ersätter Jonathan Hill som avgick efter den brittiska EU-omröstningen.

– Det är både en symbolhandling och en reell markering för att visa att om man vill ut ur EU, då kan man inte räkna med att få vara med och forma framtidens EU i någon högre grad.

Rebecca Adler-Nissen
professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Efter att britterna meddelade att man inte vill påbörja exit-förhandlingarna med EU före 2017, går konsekvenserna av landets nej till fortsatt EU-medlemskap att avläsa i nomineringen av en ny brittisk

Dokumentation

Tidigare kommissionär avgick

Storbritanniens förre EU-kommissionär Jonathan Hill, med ansvar för bland annat finansmarknaden, avgick efter britternas folkomröstning den 23 juni då en majoritet röstade ja till att lämna EU. Hill sade att han var besviken över resultatet och ville att det skulle sluta annorlunda. Och när britterna nu går in i en ny fas menade han att det var fel att fortsätta som brittisk kommissionär som om inget hade hänt.

Julian King, tidigare bland annat ambassadör i Frankrike och på Irland, är nominerad att ta över den brittiska kommissionärsposten, men får ett annat ansvarsområde.

I nuläget är det dock högst oklart när det brittiska utträdet kan ske. De förhandlingar som ska ske om villkoren för utträdet väntas starta först någon gång under nästa år och kommer att pågå i minst två år.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00