Ministrar kan hamna i karantän

REKRYTERING. 20 av regeringen Reinfeldts ministrar har gått till näringslivet. Men i framtiden kan sådana övergångar försvåras av en lag om en karenstid på ett år för statsråd.

Sten Heckser
Sten HeckserFoto: Altinget
Mattias Croneborg

Det blir allt vanligare att tunga beslutsfattare lämnar politiken och tar steget över till näringslivet, ofta inom PR-byråer eller som lobbyister/rådgivare i storföretag. Vid sådana övergångar uppstår alltid diskussioner om intressekonflikter och att politiker tar med sig kontakter och kunskaper som de har förvärvat under sin tid i regeringen.

– Vi föreslår en lag som ska hindra och förebygga intressekonflikter, sade Sten Heckscher när han på måndagen på en pressträff överlämnade en utredning om en karenslag till civilminister Ardalan Shekarabi.  

Diskussionen kring övergångar mellan offentligt och privat och eventuella karensregler är långt ifrån ny. Men Sverige, till skillnad från många OECD-länder, har fortfarande inga särskilda regler kring detta. Andra länder har bestämmelse om att ministrar eller personer på nyckelposter först efter en viss tid får börja arbeta inom näringslivet.

– Vi behöver vidta de åtgärder som vi kan för att värna förtroende för de demokratiska institutionerna och offentlig sektor i Sverige, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Altinget.

Shekarabi poängterar dock att det i grunden är positivt med rörelser mellan politik och näringsliv men att det saknats en reglering.

– Sverige har fått kritik för detta, säger han.

De nya reglerna kommer att gälla statsråd och statssekreterare. När det blir aktuellt med jobbyte ska politikerna anmäla detta till en nämnd som ska inrättas under riksdagen.  Nämnden ska inom tre veckor lämna besked om det nya jobbet accepteras. Ett beslut som nämnden då kan fatta är att det krävs en karenstid på maximalt ett år.

Sten Heckscher menar att det inte behöver handla om en risk för att regeringen löper verklig skada genom att information används på felaktigt sätt.

– Det behöver inte handla om verklig skada, utan risken för förtroendeskada, säger han.

Inget straff

Jobberbjudanden som nämnden ska behandla rör de inom privat sektor, men inte partipolitiska uppdrag, och inte heller uppdrag inom statens myndigheter. Men för jobb inom kommun, landsting och statliga företag ska nämnden pröva fallen.

Om en politiker struntar i nämndens beslut eller struntar i att anmäla ett jobberbjudande bryter alltså hen mot lagen. Men det finns inga sanktioner kopplade till lagbrottet.

 

Av de ministrar som hade uppdrag under regeringen Reinfeldt, sammanlagt 38 ministrar, gick majoriteten, 20 personer, till olika befattningar inom näringslivet.

Några av övergångarna har gett upphov till förtroendediskussioner, bland annat när förre finansministern Anders Borg fick styrelseuppdrag i Kinnevikskoncernen och när tidigare socialministern Göran Hägglund blev styrelseledamot för vårdkoncernen Aleris. Även s-märkta politiker, som Björn Rosengren, har fått liknande kritik.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – SOU/DS

Vad händer nu?

Utredningen kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter på slutsatserna.

– Utredningen ska remissbehandlas så fort som möjligt. Målsättningen är att regelverket ska vara klart under denna mandatperiod, sade Ardalan Shekarabi.  

Länk till utredningen. SOU 2017:3

Det här gör Reinfeldts gamla ministrar

Är i näringslivet

Fredrik Reinfeldt (M), statsminister. Är nu föreläsare och författare.

Anders Borg (M), finansminister. Är nu rådgivare till Asian Infrastructure Investment Bank, vice styrelseordförande i Investment AB Kinnevik.

Tobias Krantz (L), forskningsminister. Är nu chef för utbildning, forskning och innovation vid Svenskt Näringsliv.

Carl Bildt (M), utrikesminister (även tidigare statsminister). Är nu styrelseledamot i International Crisis Group. Beskriver sig själv som ”fri företagare i framtid och fred”.

Andreas Carlgren (C), miljöminister. Är nu anställd vid Newmaninstitutet, vice ordförande i Stockholm Environment Institute och ledamot i Göteborgs universitetsstyrelse.

Maria Borelius (M), handelsminister. Är nu styrelseordförande i Stiftelsen Ester, styrelseledamot i tankesmedjan Open Europe, rådgivare till Karolinska Institutet och Lunds universitet och krönikör i affärstidningen Dagens Industri.

Sten Tolgfors (M), handelsminister och senare försvarsminister. Är nu delägare i affärskonsultfirman Rud Pedersen.

Göran Hägglund (KD), socialminister. Är nu PR-konsult för Narva och styrelseledamot i vårdföretaget Attendo.

Stefan Attefall (KD), bostadsminister. Är nu ordförande för det kommunala bostadsbolaget Vätterhem i Jönköping. Driver eget företag (Solidus AB).

Peter Norman (M), finansmarknadsminister.  Är nu styrelseordförande i företaget Pepins och styrelseordförande för Svenska taxiförbundet.

Lars Leijonborg (L), utbildningsminister sedan högskole- och forskningsminister. Är nu på kommunikationsbyrån Diplomat Communications.

Nyamko Sabuni (L), Jämställdhets- och ungdomsminister. Är nu hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF.

Lena Ek (C), miljöminister. Ordförande för Södra skogsägarna.

Maud Olofsson (C), energiminister och sedan näringsminister. Entreprenör, ordförande i Visita.

Anna-Karin Hatt (C), energiminister. Är nu vd för Almega, styrelseledamot i Castellum AB, Trygghetsfonden Trygghetsrådet, Alecta, Ratio och i insynsrådet för Universitetskanslersämbetet.

Cecilia Stegö Chilò (M), kulturminister.  Är nu styrelseledamot i Saab AB, Spendrups, Fortum-koncernens fjärrvärmebolag, Investmentaktiebolaget Spiltan och Gotlands Bryggeri.

Sven Otto Littorin (M), arbetsmarknadsminister. Grundare av pr-byrån Gibran Associates, rådgivare till Nordic PA, och Adam Smith International.

Ewa Björling (M), handelsminister. Nu styrelseledamot i bland annat SCA och BioGaia AB.

Cristina Husmark Pehrsson (M), Socialförsäkringsminister. Rådgivare inom policyplanering på Serio Government Affairs.

Mats Odell (KD), kommun-, bostads- och finansmarknadsminister. Äger bostadsbolaget Bälstaudde AB och är ordförande för innovationsprogrammet Smartare Elektroniksystem. 

Är inom politik/förvaltning

Birgitta Ohlsson (L), EU-minister. Är nu riksdagsledamot.

Cecilia Malmström (L), EU-minister. Är nu EU-kommissionär.

Beatrice Ask (M), justitieminister. Är nu riksdagsledamot .

Tobias Billström (M), migrationsminister. Är nu riksdagsledamot och vice talman.

Hillevi Engström (M), arbetsmarknadsminister och senare biståndsminister. Var under en kort period regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism. Före och efter dess är hon kommundirektör i Upplands Väsby kommun.

Mikael Odenberg (M), försvarsminister. Är nu generaldirektör för Svenska Kraftnät, men slutar den 28 februari. Är också ordförande för Karolinska institutets styrelse.

Karin Enström (M), försvarsminister. Är nu riksdagsledamot.

Maria Larsson (KD), äldre- och folkhälsominister. Är nu landshövding i Örebro län.

Ulf Kristersson, (M), Socialförsäkringsminister. Är nu riksdagsledamot

Jan Björklund (L), bland annat utbildningsminister. Är nu Partiledare och riksdagsledamot.

Maria Arnholm (L)  Jämställdhets- och ungdomsminister samt biträdande utbildningsminister. Är nu riksdagsledamot och partisekreterare.

Eskil Erlandsson (C), jordbruksminister och senare Landsbygdsminister. Är nu riksdagsledamot.

Åsa Torstensson (C), infrastrukturminister och IT-minister. Informerar felaktigt på twitter att hon fortfarande är riksdagsledamot. Kommunpolitiker i Strömstad.

Annie Lööf (C), näringsminister. Är nu riksdagsledamot och partiledare.

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadsminister. Är nu riksdagsledamot.

Erik Ullenhag (L), Integrationsminister. Är nu ambassadör i Jordanien.

Inget eller uppgift saknas

Gunilla Carlsson (M), biståndsminister. 

Lena Adelsohn Liljeroth (M), kulturminister. 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00