Mikael Odenberg slutar som GD

TILLSÄTTNINGAR. Mikael Odenberg ska lämna sitt uppdrag som generaldirektör för Svenska kraftnät och Regeringskansliet har inlett jakten på hans efterträdare.

Foto: Foto: Svenska kraftnät
Johanna Alskog

Den som är svensk medborgare, med god förståelse av de nordiska språken och som dessutom har kunskap om energifrågor kan nu söka uppdraget som generaldirektör för Svenska kraftnät. Den nuvarande generaldirektören Mikael Odenberg ska lämna det statliga affärsverket, efter att ha lett myndigheten sedan år 2008.

– Hans förordnande löper ut och han har varit tydlig med att han inte vill ha någon förlängning, säger Lena Ingvarsson, expeditions- och rättschef på miljö- och energidepartementet.

Ansökningstiden till tjänsten går ut den 21 mars. Men Mikael Odenbergs förordnande sträcker sig ända till nästa år, den 28 februari 2017. "Då har jag suttit nio år som GD och tänker göra något annat" skriver Mikael Odenberg i ett svar till Altinget.

Odenberg anser att det är utmärkt att Regeringskansliet har inlett rekryteringsprocessen ett år i förväg. När han tillträdde år 2008 hade posten som generaldirektör på Svenska kraftnät varit vakant i ett år "det mådde Svenska kraftnät definitivt inte bra av" skriver han.

Utdragna rekryteringar

Vi söker dig med
Förståelse för energifrågor och dess betydelse för klimat, miljö samt förståelse för verksamhetens betydelse för samhället och näringslivet
God förståelse för statlig verksamhet och för den politiska struktur och föränderliga omvärld som affärsverket verkar i

ur Regeringskansliets platsannons

Den nuvarande regeringen har haft mycket utdragna rekryteringsprocesser för flera poster, bland annat vid rekryteringen av generaldirektörer till Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. En generaldirektörstjänst som väntar på att bli tillsatt är den för Havs- och vattenmyndigheten, tidigare gd:n Björn Risinger gick vidare till Naturvårdsverket den 1 oktober 2015.

Mikael Odenberg var under många år riksdagsledamot för Moderaterna. Han blev försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering efter valet 2006, men avgick ett år senare. Skälet var oenighet kring besparingarna på försvaret. Odenberg motsatte sig de stora neddragningarna. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00