Mer makt till regeringen att sända trupp utomlands

FÖRSVAR. Regeringen vill ha ökade befogenheter att skicka svenskmilitär  på internationella övningar, exempel i stora övningar inom Nato. Det är innebörden av ett lagförslag.

Foto: Foto: Nicklas Gustafsson/Combat Camera
Per-Anders Sjögren

I dag kan regeringen på egen hand, utan att ha riksdagens mandat, fatta besluta om att svensk militär ska delta i fredsfrämjande utbildning och övningar. Men i takt med att Sverige deltar i olika säkerhets- och försvarssamarbeten blir andra övningar aktuella som inte räknas som fredsfrämjande verksamhet.

Ökade befogenheter

En lagändring ska därför ge regeringen en utvidgad rätt att sända en väpnad styrka utomlands för att delta i utbildning inom ramen för internationellt samarbete. Regeringen får då ett bemyndigande att sända trupp utomlands för alla typer av övningar och utbildningar – inte enbart fredsfrämjande verksamhet.

Därmed behöver inte regeringen inhämta ett godkännande från riksdagen i varje enskilt fall. Den nya regeln ska träda i kraft den 1 juli 2016, enligt förslaget som nu ska granskas av juristerna i Lagrådet.

Nato-övningar

Även om många övningar går att inordna under begreppet fredsfrämjande stämmer det inte in på dem som gäller större operationer mot en kvalificerad motståndare - övningar som bland annat sker inom Nato. Försvarsmaktens behov av att delta i internationella övningar och utbildning gäller även de som avser utövandet av rätten till individuellt och kollektivt självförsvar i enlighet med artikel 51 i FN-stadgan, enligt regeringen.

”Det är, för att de försvarspolitiska målen ska kunna uppnås, avgörande att Försvarsmakten deltar i sådana övningar”, skriver regeringen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00