(M) efterlyser primärvårdsreformen

STYRNING. I går tillsatte sjukvårdsminister Gabriel Wikström en utredare som ska inleda arbetet med en strukturförändring inom vården. Moderaternas Cecilia Widegren anser att regeringen borde lägga fram skarpa förslag i riksdagen istället.

Johanna Alskog

Det behövs inte någon ny utredare vars första uppdrag är att göra ytterligare en analys av läget inom den svenska sjukvården. Det säger Moderaternas vårdpolitiska talesperson Cecilia Widegren.

- Nu är det dags att visa politiskt ledarskap. Vart vill regeringen och hur tar vi oss dithän? Det finns inget ytterligare behov av analys, säger hon till Altinget.

Utredaren Anna Nergårdhs uppdrag är att leda arbetet med att ställa om vården med fokus på primärvården, med utgångspunkt i de förändringar som pekas ut som nödvändiga i utredningen Effektiv vård, även kallad den stiernstedtska utredningen, av utredaren Göran Stiernstedt.

 LÄS OCKSÅ: Hon ska effektivisera vården

Hur borde Gabriel Wikström göra istället för att tillsätta en utredare? 

- Normalt sett så lägger ju en regeringen förslag till riksdagen och verkställer dem genom myndigheterna, säger Cecilia Widegren och fortsätter.

- Bilden har byggts upp kring att nu väntar en primärvårdsreform. Men var är den då? Var är propositionen? Var är förslagen?

Slösat tid på två andra förslag

Regeringen lämnade nyligen två lagförslag för juridisk granskning till Lagrådet, det är två förslag om löper stor risk att inte passera riksdagen: Ett om privata försäkringspatienter i den offentligfinansierade vården och ett om att förhindra privatisering av universitetssjukhus. Det blir svårt för Gabriel Wikström att få igenom dessa förslag om de läggs fram i riksdagen låter Cecilia Widegren förstå. 

- Han kommer att få hämta de propositionerna i riksdagen. Istället borde han ha levererat ett antal propositioner som bygger på utredningen Effektiv vård, säger Cecilia Widegren. 

Dokumentation

Hon ska effektivisera vården
Regeringen inleder arbetet med en stor struktur- och kulturförändring inom hälso- och sjukvården. Stockholms läns landstings chefläkare Anna Nergårdh blir särskild utredare.


Nämnda personer

Cecilia Widegren

Tidigare riksdagsledamot (M)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00