Id-kort istället för pass på resa

PASS. Riksdagen har godkänt en ändring i lagen som ska underlätta för svenskar att resa i EU. Passet kan då lämnas hemma om du har med dig ett nationellt identitetskort.

Per-Anders Sjögren

I dag krävs att svenska medborgare har med sig passet vid resor till de EU-länder som inte ingår fullt i Schengensamarbetet: Bulgarien, Cypern, Kroatien, Rumänien, Irland och Storbritannien. Genom ändringen i passlagen, som innebär att svensk lag anpassas till EU:s regler i rörlighetsdirektivet, ska det gå att resa till länderna utan pass om man i stället har med sig ett nationellt identitetskort som utfärdas av polisen. Den nya reglerna träder i kraft den 1 juli i år.

Sverigedemokraterna vill se en ändring i lagen som innebär att samma regler för att återkalla eller hinder mot att utfärda pass ska gälla för nationella id-kort och pass. I dag kan passet dras in för den som avtjänar fängelsestraff, skälet är att personen inte ska kunna lämna landet. Men de reglerna gäller inte id-korten.

–Vi ser ingen anledning till att inte harmonisera reglerna med pass med reglerna nationella id-kort, sade Kent Ekeroth (SD) i debatten.

Men majoriteten ansåg inte att en sådan ändring är nödvändig, bland annat med hänvisning till att man med hjälp av EU:s arresteringsorder kan få den som avvikit och lämnat landet återförd till Sverige.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00