Hon ska effektivisera vården

STYRNING. Regeringen inleder arbetet med en stor struktur- och kulturförändring inom hälso- och sjukvården. Stockholms läns landstings chefläkare Anna Nergårdh blir särskild utredare.

Foto: SLL
Johanna Alskog

– Regeringen behöver engagera sig på hälso- och sjukvårdsområdet, mer än någon regering kanske har gjort tidigare.

Det sade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vid en presskonferens på torsdagen där han presenterade den nya utredaren, eller "särskild utvecklare", Anna Nergårdh. Anna Nergårdhs uppdrag är att genomföra de förändringar som pekas ut som nödvändiga i utredningen Effektiv vård, även kallad den stiernstedtska utredningen, av utredaren Göran Stiernstedt.

Primärvården för svag

– Betänkandet kom för ungefär ett år sen. I det har man har tittat på alla aspekter och pekar på behovet av en långsiktig strukturförändring, med en starkare primärvård. Man pekar på att det kräver en resursöverföring, från sjukhusen till den nära vården. Det kräver en närmare samverkan mellan stat och landsting på ett sätt vi inte har sett i det här landet nästan någonsin, sade Gabriel Wikström och lyfte fram att utredningen har möts med stort bifall under remissrundan.

I dag lider Sverige av en svag primärvård.

Detta är ett steg i rätt riktning, men Sverige behöver också en mer genomgripande, nationell reform av primärvården som säkrar en fullt utbyggd primärvård till hela befolkningen. För det ser vi att det behövs ett tydligt nationellt grunduppdrag och nationellt fastställda finansieringsprinciper.

Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren kommenterar utnämningen av utredare Anna Nergårdh i ett pressmeddelande

– Det leder till att så mycket av vården koncentreras till de stora sjukhusen. Mycket av den vård man i andra länder får inom ramen för primärvården, söker man i Sverige hos de stora sjukhusen. Det leder till ett stort tryck på sjukhusorganisationen, sade Gabriel Wikström.

Landstingen har börjat

Det behöver genomföras en stor kulturförändring inom hälso- och sjukvården, enligt Wikström, från styrningen på nationell och regional nivå till inställningen på golvet, bland läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Men utredningen har redan lett till att processer startat i många landsting.

– Nu tar vi nästa steg, genom att tillsätta en utvecklare. Vi hoppas att kraftigt kunna snabba på och samordna det arbete som redan pågår, sade Wikström.

Ingen quick fix

Utredaren, eller utvecklaren, Anna Nergårdhs första del i uppdraget är att ta fram en fördjupad analys till regeringen som ska lämnas under juni månad i år och ett år senare ska det finnas en plan. För att få en bred förankring ska det även bildas en politisk referensgrupp.

– Sjukvården ska utvecklas för dem som sjukvården är till för:patienterna. Det här kommer vara det stora jobba-ihop-uppdraget. Jag ska jobba tillsammans med patienter, patientorganisationer, huvudmännen, landstingen, säkert också en del med kommunerna, sade Anna Nergårdh och betonade att det inte handlar om någon "quick fix".

Anna Nergårdh är chefläkare och biträdande landstingsdirektör vid Stockholms läns landsting.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Första steget är att utredaren ska lämna en fördjupad analys till regeringen i juni i år, 2017.

Kommittédirektiv Samordnad utveckling för en modern, jämlik, tillgänglig och effektiv vård med fokus på primärvården (2017:24)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00