Hård kritik mot skandalomsusad kommissionär

UTFRÅGNING. EU-kommissionären Günther Oettinger bad om ursäkt för sina rasistiska och homofobiska kommentarer när han frågades ut i EU-Parlamentet på måndagskvällen. Flera ledamöter liksom intresseorganisationer menar ändå att han är direkt olämplig i sin nya roll som garant för etik och öppenhet inom EU.

EU-kommissionären Günther Oettinger utfrågades på måndagen i EU-parlamentet.
EU-kommissionären Günther Oettinger utfrågades på måndagen i EU-parlamentet.Foto: European Union 2016, Lieven Creemers
Andreas Liljeheden

– Jag ångrar vad jag sa, det var aldrig min mening att såra någon, sade Günther Oettinger i ett försök att släta över kritiken efter de kontroversiella uttalanden han fällde under en middag med affärsmän i Hamburg i oktober förra året. Han lyckades då förolämpa såväl kvinnor, homosexuella som kineser vilka han kallade Schlizaugen (ungefär gulingar). 

Ursäkten kom under en utfrågning i Parlamentet sent på måndagen där han mötte ledamöter för att diskutera sin nya roll inom kommissionen. Sedan årsskiftet ansvarar Oettinger för budget och personalfrågor, ett ansvarsområde han tog över efter att bulgariskan Kristalina Georgieva lämnat Bryssel för ett toppjobb på Världsbanken. Med den  nya rollen följer bland annat ansvar för etik och jämställdhet inom EU:s institutioner liksom transparens, vilket kritiker menar rimmar illa med hans kontroversiella uttalanden.  

– Det är inte första gången han går överstyr. Vi kan inte ha den typen av kommissionärer som representanter för EU-medborgarna, säger europaparlamentariker Soraya Post (FI) i en skriftlig kommentar till Altinget.

Post var en av nio parlamentsledamöter som förra veckan skrev ett brev till Kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att få honom att tänka om rörande Oettingers nya portfölj.

Nära kontakter med företagslobbyn

En handfull intresseorganisation som Transparency International och Oxfam har också uppmanat Kommissionens ledning att dra tillbaka utnämningen. Förutom kommentarerna på middagen pekar de på att Oettinger också har, i deras ögon, en alltför intim relation med företagen och deras representanter i Bryssel.

90 procent av hans kontakter med intressenter kommer från industrin och särskilt en kontakt har vållat stort intresse den senaste tiden. I våras reste kommissionären med privatjet till Budapest tillsammans med en tysk lobbyist med kopplingar till Ryssland. Då det bara var en resa för att åka till en konferens och varken Oettinger eller lobbyisten begärt ett möte valde kommissionären att inte deklarera det.

– Han verkar inte ta intressekonflikter på allvar och han verkar inte ha någon distans till lobbyister. Det är oroande, säger Max Andersson (MP) till Altinget. 

Under utfrågning i Parlamentet försvarade dock Oettinger sitt agerande i sina tidigare roller som kommissionär med ansvar för digitala frågor och energi och han försäkrade att han är fullständigt oberoende gentemot industrin. 

– Jag äger inga aktier i biltillverkare, elbolag, eller andra företag. Men normalt lyssnar jag på män och kvinnor som kommer till mig, personer som har expertkunskaper från relevanta sektorer.

Perfekt timing för utfrågning

Max Andersson är, som flera andra ledamöter, också upprörd över tidpunkten för parlamentets utfrågning. Dels för att den skedde efter att Oettinger redan tillträtt vilket i praktiken minskade parlamentets möjlighet att påverka utnämningen. Men också för att den skyndades på för att bli gjord innan den 16 januari då en ny arbetsordning träder i kraft.

– Det hade blivit en betydlig tuffare hantering (av Oettinger), säger Max Andersson som var med i den arbetsgrupp inom EU-parlamentet som jobbade fram de nya reglerna.

Representanter för de tre utskotten som ledde utfrågningen ska nu sammanställa en rapport och ledarna för de olika politiska grupperna i parlamentet ska i sin tur ta upp frågan på torsdag den 12 januari, i god tid innan den 16 januari.

Döm för det han gör, inte det han säger

Christofer Fjellner (M), som är suppleant i parlamentets Budgetutskott och som hör till samma europeiska politiska familj som Oettinger (European People's Party - EPP) ger dock kommissionären sitt stöd.

– Han är ju en kontroversiell person på grund av sin oförmåga att hålla tungan rätt i mun. Men jag tycker inte utskottet ska diagnostisera om han har Tourette's eller inte, utan om han är lämplig i sin roll som Kommissionär. Och det vore konstigt att säga nu, helt plötsligt, att han är olämplig, säger Fjellner till Altinget.

Han menar att Oettinger har gjort ett bra jobb på sina tidigare positioner inom kommissionen och att det egentligen handlar om att politiska motståndare vill plocka lätta poäng.

EPP-ledamöter fokuserade under utfrågningen främst på Oettingers framtida roll som budgetkommissionär och hur han skulle hantera Brexit.

När Storbritannien lämnar försvinner eller minskar landets bidrag till EU:s kassa rejält och det i en tid då unionen får allt fler och större uppgifter som måste finansieras.

– Storbritannien är nettobidragsgivare. En lösning skulle vara att andra medlemsländer täcker upp, menade Oettinger.

Det skulle innebära att Tyskland som har EU:s största plånbok skulle få ta större ansvar. Det är ingen tillfällighet att Kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker valde just Oettinger att ta över budgetposten. Förhoppningen är att han ska kunna övertyga landsmannen och partivännen och tillika Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, att punga ut delar av de extra pengar som behövs för att finansiera unionens verksamhet efter det brittiska utträdet.

Ett annat alternativ skulle vara att öka EU:s egna resurser genom europeiska skatter. Frågan har diskuterats under lång tid men är kontroversiell då skatt hör till den nationella kompetensen. Oettinger menar dock att det nu finns momentum att gå i den riktningen. Till exempel genom en europeisk moms, skatt på finansiella transaktioner som vissa EU-länder diskuterar eller en utsläppsskatt.

 

Dokumentation

Günther Oettinger

63 år. Tysk kristdemokrat. EU-kommissionär sedan 2010 med ansvar för bland annat energi och digitala frågor. Tog över Budget & Personalposten vid årsskiftet efter att bulgariskan Kristalina Georgieva lämnat Kommissionen för toppjobb på Världsbanken. Har gjort sig känd i Bryssel för sina klumpiga uttalanden.  

Kontroverser

Günther Oettinger har nyligen blivit hårt kritiserad för kränkande och rasistiska kommentarer. Under en affärsmiddag i Hamburg i oktober kallade han kineser för Schlitzaugen (ung. gulingar). Under samma middag talade han också nedsättande om homosexuella och kvinnor. Han har även fått kritik för att i maj ha rest mellan Bryssel och Budapest i ett privatjet ägt av en tysk lobbyist med nära kopplingar till Kreml, vilket han inte redovisade som möte med lobbyist.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00