Generell tvåårsgräns stöds

FÖRÄLDRAPENNING. Regeringen och alliansens uppgörelse om begränsad föräldrapenning för nyanlända kan bli verklighet redan i sommar. Men flera remissinstanser vill hellre ha generella regler som ska gälla alla försäkrade.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Den generella regeln är att föredra då det finns flera fördelar med en sådan regel, bland annat att inte skapa en känsla av negativ etnisk särbehandling.

ur remissvaret från Samarbetsorganet för etniska grupper Sverige
Fakta

Det här föreslås i utredningen: 

  • Rätten till föräldrapenning ska begränsas för den som kommer till Sverige med barn.
  • Begränsningen bör utformas så att föräldrapenningen motsvarar den summa som en genomsnittlig försäkrad använder efter barnets ettårs- respektive tvåårsdag.
  • Om barnet blir bosatt i Sverige innan sin tvåårsdag ska föräldrarna få föräldrapenning i som högst 200 dagar sammanlagt.
  • Om barnet blir bosatt i landet efter sin tvåårsdag ska föräldrapenning betalas ut i högst 100 dagar.
  • Begränsningsregeln ska omfatta föräldrar och barn som kommer från utlandet och som inte tidigare har bott i Sverige samt föräldrar och barn som flyttar tillbaka till Sverige efter bosättning utomlands.

Genom migrationsöverenskommelsen som gjordes med Alliansen hösten 2015 har regeringen låtit utreda möjligheten att begränsa föräldraledigheten för föräldrar som kommer med barn till Sverige.

Särskilda utredaren Lars Arrhenius presenterade sin

Dokumentation

Vad händer nu?

  • Regeringen beaktar remissinstansernas svar och fattar sedan beslut om att ta fram ett lagförslag, en proposition. Lagändringarna föreslås i utredningen att träda i kraft den 1 juli 2017. 

SOU 2017:73


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00