FMI: Välkommet med ökad inspektion av mäklare

TILLSYN. Eva Westberg på Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, välkomnar finansmarknadsminister Per Bolunds förslag om utökad granskning av fastighetsmäklare. 

Eva Westberg och Per Bolund
Eva Westberg och Per BolundFoto: Stefan Bladh, Kristian Phol/Regeringskansliet
Mattias Croneborg

– Vi tillsätter nu en utredning som ska ge förslag hur man kan omfatta även fastighetsmäklarföretag i Fastighetsmäklarinspektionens tillsyn, och inte bara de enskilda mäklarna som hittills varit fallet, sade konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP) på en pressträff på tisdagen.

Han tror att det kommer att ge bättre förutsättningar för granskning och för att stärka konsumentskyddet på marknaden generellt.

– Det kan finnas en tendens att företag sätter tryck på mäklare för att använda olika aktiviteter för att öka omsättningen, sade Per Bolund.  

Bra förslag

Eva Westberg, myndighetschef på Fastighetsmäklarinspektionen, är nöjd med förslaget. 

– Det är bra. Förslaget kommer från oss. Det blir lättare att jobba systematiskt, säger Eva Westberg, till Altinget. 
Westberg förklarar att dagens tillsyn mot mäklarna i praktiken innebär att myndigheten granskar enskilda förmedlingsärenden. Med granskning av mäklarföretag kan Fastighetsmäklarinspektionen arbeta mer riskbaserat och systematiskt genom att granska exempelvis företagets kvalitetssystem, styrande dokument, it-system, rutiner och utbildning. 

– Det skulle skapa förutsättningar för en mer effektiv tillsyn, säger Eva Westberg.

Fastighetsmäklarinspektionen kommer också att få mer pengar. Det handlar om 3 miljoner kronor år 2017 och sedan 6 miljoner kronor permanent. 

Eva Westberg menar att pengarna inte enbart ska ses i ljuset av förslaget om ett vidgat uppdrag.

– Det tar tid innan den nya lagstiftningen är på plats. Fram tills dess kommer pengarna användas till att förstärka tillsynen utifrån de arbetsmetoder vi har i dag, säger Westberg. Hon påpekar också att den pågående omlokaliseringen från Stockholm till Karlstad kostar och att en del av förstärkningen för år 2017 kommer att täcka dessa kostnader. 
 
Fastighetsmäklarinspektionen är en liten myndighet med endast ett 15-tal anställda och Bolund menar att 6 miljoner kan betyda en hel del för verksamheten.

– Det är en kraftig förstärkning av myndigheten, sade Per Bolund.

Per Bolund har tidigare gett Konsumentverket ett uppdrag om hur man kan förstärka konsumentmakten vid bostadsköp.

– När det gäller mäklartjänster har vi noterat att det är ett problemområde.

Ny  konsumentbyrå

Konsumentverket redovisade på tisdagen detta arbete i sin årliga rapport.

– Att köpa och sälja bostad är de för de allra flesta den största affären man gör i levet, sade Cecilia Tisell, konsumentombudsman, KO, och generaldirektör för Konsumentverket, på pressträffen där rapporten presenterades.

– Vår bedömning är att det finns ett stort behov av oberoende information. Det vore bra med en oberoende konsumentbyrå för bostadsköp, sade hon och hänvisade till konsumentbyråer på andra områden som hon tycker fungerar bra, exempelvis bank och försäkring

Cecilia Tisell anser att lockpriser, alltså när mäklare eller säljare sätter priser som de vet ligger betydligt under marknadsvärdet bara för att få en rusch till visning, ska motarbetas. Det har gjort flera försök tidigare, men utan att lyckas.

– Ett alternativ är att mäklaren måste göra en seriös bedömning av marknadsvärdet, sade hon och att det sedan är det priset som är med i försäljningsprospektet.

Ett annat problem är budgivningen. Cecilia Tisell menar att bostadsspekulanter misstänker att det är fejkbud eller påhittade budgivare.

– Ett sätt är en mer transparent budgivning, där man kanske måste identifiera sig med bank-id, sade hon.

Vill inte kommentera

Eva Westberg på Fastighetsmäklarinspektionen vill inte kommentera förslagen i rapporten.

– Jag har inte läst rapporten ännu och vill därför inte kommentera förslagen, säger hon.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00