Fem trotsade partiet om asylregler

MIGRATION. Fem riksdagsledamöter gick emot partilinjen vid beslutet om hårdare krav för att få uppehållstillstånd. Förutom regeringspartierna S och MP röstade Moderaterna och Sverigedemokraterna för de nya reglerna.

Per-Anders Sjögren

Förslaget antogs i riksdagen med siffrorna 240-45. Fyra MP-ledamöter: Jabar Amin, Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets röstade mot partilinjen och ville avslå förslaget. De fick sällskap av Birgitta Ohlsson (L) som också röstade nej. Övriga liberala ledamöter lade ner sina röster och detsamma gjorde ledamöterna från Kristdemokraterna. Så röstade ledamöterna (klicka på beslut).

Den nya lagen är tillfällig och gäller tre år. Den bärande delen i den är tillfälliga uppehållstillstånd, skärpt anhöriginvandring och hårdare krav på försörjning. Lagen träder i kraft den 20 juli 2016. De nya reglerna ska gälla för dem som har fått sin ansökan om asyl registrerad hos Migrationsverket efter den 24 november 2015.

C och V kritiska

De hårdaste kritikerna mot lagen finns i Centerpartiet och Vänsterpartiet. Centern stod bakom den uppgörelse om en stramare politik som nåddes i höstas mellan alliansen och regeringen. Partiet är nu kritiskt till att regeringen går längre och att Sverige används som exempel av de som vill stänga gränserna.

– Genom att gå före med så här restriktiva regler bidrar Sverige starkt till en farlig utveckling i Europa och i världen, sade Johanna Jönsson (C) i debatten.

Vänsterpartiets Christina Höj Larsen ansåg att lagen bidrar till att splittra familjer.

– Genom att stänga den lagliga väg till trygghet som familjeåterförening har varit kommer regeringen att tvinga fler ut på en livsfarlig resa på havet, sade hon.

Beslutet försvarades av justitieminister Morgan Johansson (S) och Miljöpartiets Maria Ferm.

MP vill se återgång

– Regeringspartierna är överens om att Sverige framöver ska återgå till den mer humana migrationspolitik som gällt tidigare. Därför är lagen tillfällig. Vi backar för att ta sats, sade Maria Ferm (MP).

Justitieminister Morgan Johansson hänvisade till höstens kraftiga tillströmning av asylsökande och menade att lagen behövs för att undvika liknande situationer.

– Inte ens vi kan hjälpa alla - i varje fall inte vecka efter vecka och månad efter månad med den inströmning som då rådde. Till och med ett så fantastiskt land som Sverige har en gräns för vad som kan göras.

Läs mer om beslutet: Temporär asyllag kan gälla länge

Dokumentation

BESLUTSPROCESSEN – RIKSDAGSBESLUT

Vad händer nu?

Den nya lagen träder i kraft den 20 juli.

Socialförsäkringsutskottets betänkande 2015/16:SfU16

Den nya, tillfälliga asyllagen

Den nya lagen ska gälla i tre år med start den 20 juli 2016. De nya reglerna ska gälla för dem som har fått sin ansökan om asyl registrerad hos Migrationsverket efter den 24 november 2015.

Tillfälliga uppehållstillstånd ska vara huvudregeln, anhöriginvandring försvåras och kraven på egen försörjning ska öka.

Tidsbegränsade uppehållstillstånd ska gälla i tre år för flyktingar. De tillfälliga uppehållstillstånden för alternativt skyddsbehövande, exempelvis de som flyr från väpnade konflikter, ska gälla i 13 månader.

När det gäller anhöriginvandring för dem som är alternativt skyddsbehövande är huvudregeln är att de inte har rätt att ta hit sina anhöriga, men en rätt införs att få saken prövad i domstol. Dessutom införs en möjlighet för barn med allvarliga hälsotillstånd att få permanenta uppehållstillstånd.

Tillfälliga uppehållstillstånd kan omvandlas till permanenta för den som får ett arbete och kan försörja sig. Detta var en regel som kom till efter uppgörelsen med de borgerliga partierna förra året.  

Kraven på försörjning för den som tar sin familj till Sverige ska öka så man kan försörja dig själv och den familjemedlem som kommer hit.

Även i asyluppgörelsen mellan de sex partierna fanns ett förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, men regeringens förslag är mer långtgående och gäller alla utom de som omfattas av FN:s regler om kvotflyktingar.

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00