EU:s beslut om avtal med Kanada dröjer

FRIHANDEL. Framtiden för det omfattande handelsavtalet mellan EU och Kanada är osäker. Frågan avgörs inom de närmaste dagarna. Ett uteblivet avtal kan ge effekter för EU som partner i den globala handeln, varnar EU-kommissionären Cecilia Malmström.

EU-kommissionären Cecilia Malmström varnar för att ett uteblivet avtal kan ge effekter för EU som partner i den globala handeln.
EU-kommissionären Cecilia Malmström varnar för att ett uteblivet avtal kan ge effekter för EU som partner i den globala handeln.Foto: Europeiska unionen
Per-Anders Sjögren

Tanken var att EU:s handelsministrar på sitt möte under tisdagen skulle godkänna handelsavtalet mellan EU och Kanada, Ceta. Men beslutet skjuts nu upp och det blir istället en fråga som EU:s stats-och regeringschefer får ta hand om när de möts för ett toppmöte senare i veckan.

Bakgrunden är att samtliga nationella parlament måste ge grönt ljus och i förra veckan röstade det regionala parlamentet i belgiska Vallonien nej till avtalet. De närmaste dagarna ska Belgiens federala regering tillsammans med EU-kommissionen försöka hitta en lösning som gör att det vallonska parlamentet kan ge klartecken. I så fall kan Belgien sälla sig till övriga EU-länder och godkänna avtalet som då kan skrivas under på ett möte mellan EU och Kanada i nästa vecka.

Frihandelsavtalet innebär att så gott som alla tullar mellan EU och Kanada slopas. Men det innehåller håller en rad andra delar som upphandlingar och tjänstehandel och väntas ge många ekonomiska fördelar.

Trovärdighet på spel

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström pekade före mötet med handelsministrarna på ytterligare en risk med ett uteblivet avtal – EU:s trovärdighet som handelspartner. Om det inte går att få till stånd ett avtal med ett relativt problemfritt land som Kanada, hur ska det då gå att lösa förhandlingar med andra länder.

– Det blir en mycket svår situation. Om inte EU kan skriva på ett avtal med Kanada – en av våra närmaste allierade, ett av de mest demokratiska länderna i världen med en progressiv, pro-europeisk regering som vi arbetar med globalt i klimat- och flyktingfrågor  –  då kommer resten av världen att ställa sig frågan: Är Europa en pålitlig partner? Och det får konsekvenser för handelspolitiken, sade Malmström.

Linde: obegripligt motstånd

Sverige handelsminister Ann Linde hoppas att en lösning kan ske inom de kommande dagarna och att det därmed kan blir ett avtal. Förutom att Ceta-avtalet ger stora ekonomiska fördelar genom frihandel så löser det även kritiken mot globaliseringen vad gäller brister i miljöskydd, konsumentskydd, livsmedelssäkerhet och arbetstagarnas rättigheter, enligt Linde. Och av det skälet har handelsministern svårt att förstå motståndet mot avtalet.

– Alternativet är att man går tillbaka till de gamla handelsavtalen. Det är inte progressivt och det vore en tillbakagång, sade Linde före mötet.

I den svenska riksdagen finns en bred enighet om avtalet, det främsta motståndet kommer från Vänsterpartiet. Dessutom motsätter sig fyra miljöpartister ett avtal och går därmed emot partiets linje i regeringen.

LÄS OCKSÅ: Rödgröna bråkar om frihandel

 

 

Dokumentation

CETA, Comprehensive Economic and Trade Agreement, är ett omfattande frihandelsavtal som slopar tullarna mellan EU och Kanada. Men det innehåller en rad andra delar som upphandlingar och tjänstehandel. Målet är att ministerrådet ska underteckna avtalet i höst, men det ska också godkännas av EU-parlamentet samt av samtliga parlament i EU-länderna innan det kan träda i kraft fullt ut.

Delar av avtalet kommer att tillämpas provisoriskt, bland annat när det gäller slopandet av tullar, i väntan på att alla inblandade parter har godkänt det.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00