EU öppnar för omfördelning av flyktingar från Sverige

EU. Sveriges chans för att få vara med i EU:s system för omfördelning av asylsökande har ökat. Den bedömningen gör statsminister Stefan Löfven efter det senaste toppmötet.

Per-Anders Sjögren

Sverige har tidigare i höstas begärt att asylsökande som finns här i landet ska flyttas till andra EU-länder. I slutsatserna från mötet finns en paragraf som öppnar för att länder som är satta under ett starkt tryck av asylströmmar kan få delta i systemet för omfördelning.

– Min bedömning är att detta stärker förutsättningar för vår begäran, sade statsminister Löfven inför riksdagens EU-nämnd på fredagen.

Men det är för tidigt att ta ut några segrar, menar Löfven. Först måste kommissionen lägga fram ett förslag om omfördelning för svensk räkning. Men det som Löfven ser som positiv är att EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker har gett ett löfte om att förslag ska lämnas i januari.

Gränskontroller

Vid mötet diskuterades också EU-kommissionens förslag om en ny starkare kontroll av de yttre gränserna för gränskontroll. En del i detta är att en EU-myndighet ska kunna ta över kontroller i de fall ett land inte kan eller vill kontrollera gränsen mot länder utanför EU.

Löfven underströk att det är ett missförstånd att Sverige inte vill delta i ett sådant system. För svensk del är grundläggande att medlemsländerna ska ha det övergripande ansvaret, men samtidigt måste det finnas ett system för att hantera de fall där ett land inte kan hantera sin gräns. Sverige och andra länder är angelägna att de yttre gränskontrollerna fungerar, enligt statsministern.

– Det en balansgång mellan kontroll av de yttre gränserna å ena sidan och det nationella grundansvaret för gränskontrollerna å den andra, sade Löfven.

Regeringen ska nu analysera förslaget närmare och frågan ska senare tas upp av EU:s justitie- och inrikesministrar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00