EI ska granska om Gotlands elnät är fullt

EL. Det är totalstopp för utbyggnaden av förnybar energi på Gotland – elnätet klarar inte mer, enligt Gotlands elnät AB. Nu ska Energimarknadsinspektionen granska beslutet.

Stoppet för nya elproducenter att ansluta sig till elnätet gäller såväl större anläggningar som villaägare som vill installera solpaneler på taket.
Stoppet för nya elproducenter att ansluta sig till elnätet gäller såväl större anläggningar som villaägare som vill installera solpaneler på taket.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

När Gotlands elnät AB nu sätter stopp för nya produktionsanläggningar att ansluta sig till öns elnät så gäller det såväl stora sol- och vindanläggningar som privatpersoner med solceller på villataket. Ingen mer elproducent kommer att anslutas till ön elnät från och med november månad. Nätbolagets beslut är exceptionellt, enligt Roger Husblad, expert på Energimarknadsinspektionen.

– Jag känner bara till Gotland. I normalfallet kan man lösa motsvarande situationer genom att använda regionnätet eller stamnätet, säger han till Altinget.

Men Gotland är inget normalfall, utan Gotland är en ö. Den svaga länken är kabeln mellan Gotland och fastlandet. Ökas elproduktionen som ansluts till öns elnät ytterligare, ökar även risken för fel på kabeln, vilket kan orsaka totalavbrott på hela Gotland.

– I dagsläget har vi i genomsnitt ett halvt totalavbrott per år. Men den risken ökar snabbt om vi ökar anslutningarna på nätet, säger Jan Karlsson, vd för Gotlands elnät, till Altinget.

Svenska kraftnät: Kabeln för dyr

Fakta
Gotlands elnät AB ingår i GEAB-koncernen. Där ingår även moderbolaget Gotlands energi AB och Gotlands elförsäljning AB.
Gotlands energi AB har sitt huvudkontor i Visby på Gotland och är ett samägt energibolag mellan statliga bolaget Vattenfall som äger 75 procent och Region Gotland som äger 25 procent.

I slutet av maj i år meddelade Svenska kraftnät att det inte blir någon ny kabel mellan ön och fastlandet. En ny förbindelse skulle skapa förutsättningar för nya vindkraftsetableringar, konstaterade affärsverket i sitt beslut, men en kabel är såpass dyr (cirka två miljarder kronor) att det inte är samhällsekonomiskt lönsamt.

Jan Karlsson förstår att Svenska kraftnät gör just en samhällsekonomisk kalkyl, men menar att det inte är enda sättet att räkna på.

Att möjliggöra etablering av ytterligare vindkraft på Gotland förväntas inte ge några nyttovärden ur ett klimatperspektiv eftersom det statliga målet avseende mängden förnybar elproduktion bedöms kunna nås även utan en etablering av mer vindkraft på Gotland.

ur Svenska kraftnäts beslut att inte gå vidare med en ny kabel mellan Gotland och fastlandet

– Det handlar också om man vill att Gotland ska tillhöra Sverige, säger han.

Även Svenska kraftnät berör detta och skriver att:

"Gotlands avskilda geografiska placering gör att staten inom andra sektorer har behandlat infrastruktursatsningar till Gotland på andra villkor än i övriga landet. Av det skälet skulle det kunna anses finnas ett statligt ansvar för att skapa förutsättningar att utnyttja de goda vindlägena på Gotland och därmed verka för ett livskraftigt företagsklimat även inom detta område." Men man konstaterar samtidigt att den faktiska samhällsekonomiska nyttan av detta ligger utanför Svenska kraftnäts möjlighet att avgöra.

EI ska granska beslutet

Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av Gotlands elnäts beslut. Det är något som Jan Karlsson säger att han välkomnar. Enligt Roger Husblad på Energimarknadsinspektionen handlar granskningen om två delar: Hur man har beräknat att kapacitetsgränsen är nådd, det vill säga om det är en riktig bedömning, samt hur man praktiskt genomför stoppet.

Bolaget ETC El har överklagat Gotlands elnäts stoppbeslut. Men enligt Roger Husblad är det hela en tillsyn som Energimarknadsinspektionen ändå hade genomfört, även utan någon överklagande part.

Villaägare bör söka statligt stöd

På Länsstyrelsen Gotland tycker man beslutet om anslutningsstopp är beklagligt, men sätter sitt hopp till det uppdrag som regeringen har gett Energimyndigheten: "Smart och förnybart energisystem på Gotland" och som ska vara klart senast den 30 mars nästa år, 2018.

– Man kommer att undersöka möjligheter i olika sektorer närmare och ta fram en strategi och handlingsplan. Vi hoppas att det på något sätt ska visa vägen framåt, säger Javad Ghanei, klimat- och energihandläggare på länsstyrelsen.

Vad gäller de villaägare och andra som söker statligt stöd för att sätta upp solceller, så tycker Karin Fager, chef för miljö- och vattenenheten på länsstyrelsen, att gotlänningarna inte ska ge upp.

– Med tanke på att det är lång kö för att få stödet, så skulle jag säga att man ska söka i alla fall och hoppas på att det kommer en bra lösning, säger hon.

Dokumentation

Partiernas engagemang för elförbindelsen med Gotland

Riksdagsledamot Jesper Skalberg Karlsson (M) har motionerat om vikten av en tredje elförbindelse med Gotland

Gotländsk elförbindelse

Kristdemokraterna lyfter frågan om en stabil elförsörjning på Gotland i sin energibudgetmotion.

Vänsterpartiet anser att Svenska kraftnät bör få i uppdrag att bygga kabeln till Gotland, enligt en motion från sju V-ledamöter.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00