Debatt

Edward Riedl (M): SVT:s nätsatsning hotar mediemångfalden

DEBATT. SVT:s närvaro på internet försvårar överlevnaden för andra medier som nu måste konkurrera med gratis innehåll, skriver Edward Riedl (M). Han vill därför begränsa public service på nätet för att värna den journalistiska mångfalden.

Edward Riedl (M), riksdagsledamot
Edward Riedl (M), riksdagsledamotFoto: Riksdagen
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Edward Riedl (M),
riksdagsledamot

För att förstå den problematiska situation som har uppstått när SVT gått ut på nätet måste man i all enkelhet förstå hur dagens modell sett ut fram tills nu. Papperstidningarna har levt på en kombination av prenumeranter, annonsintäkter och ibland också visst presstöd. De måste med andra ord tjäna in pengar för att kunna betala löner till sina nyhetsjournalister. TV och radio (SVT, UR och SR) har istället finansierats genom ett licenssystem som i praktiken är att jämföra med en skatt eftersom alla i praktiken är skyldiga att betala den.

Det har på många sätt varit ett framgångsrikt system som i länder där det fungerat väl bidragit till en bra bredd, bra kvalitet och en god mångfald av nyhetsjournalistik. Låt mig vara tydlig med att jag tycker public service är viktigt även i framtiden. Men min poäng är att även Aftonbladet, Expressen och lokaltidningar runt om i landet är precis lika viktiga för mångfalden av nyhetsjournalistik.

Hård konkurrens på nätet

Så vad är problemet idag och varför vill jag lyfta detta? När den modell vi idag lever med växte fram fanns inte internet och tv och radio konkurrerade på inget sätt med papperstidningarna. I takt med att papperstidningarna flyttar ut på nätet och får en allt större del av sin intäkt därifrån för att betala sina nyhetsjournalisters löner så blir det självklart problematiskt om SVT gör likadant utan att behöva tjäna egna pengar.

Om inget görs så kommer papperstidningarna inte att kunna ta betalt för sin nyhetsjournalistik

SVT erbjuder samma tjänst som papperstidningarna på nätet men eftersom SVT får licenspengar blir den stora skillnaden att de gör detta gratis. Hur ska papperstidningarna på nätet i förlängningen kunna ta betalt för något som SVT i det här fallet tillhandahåller gratis? Det enkla svaret är att det inte kommer att gå.

Mediemångfalden hotas

Med ännu enklare ord. Tänk er att staten bestämmer sig för att börja erbjuda mjölk gratis i matbutikerna. Tror ni Norrmejerier kommer att kunna ta betalt för mjölk som står precis bredvid i hyllan? Den som på fullt allvar tror att det är möjligt kan givetvis fortsätta hävda att SVT ska ge sig ut på nätet utan att det kommer att innebära några förändringar för de nyhetsredaktioner som måste ta betalt för sitt journalistiska arbete.

Om inget görs så kommer papperstidningarna inte att kunna ta betalt för sin nyhetsjournalistik som i allt högre grad måste finansieras på nätplattformar. Då blir det i slutänden färre journalister, färre nyhetsredaktioner och mindre kvalitativ journalistik.

Den som värnar en stor mångfald av nyhetsmedia och kvalitativ journalistik måste på allvar fundera över hur framtidens modell ska se ut. Annars kommer Sverige snart att ha en betydligt mycket mindre journalistkår med allt vad det innebär för det demokratiska samtalet.

Mitt förslag är att begränsa public service på nätet för att värna just mångfalden. Jag vill ha ett fortsatt starkt public service vid sidan om många andra nyhetsredaktioner runt om i hela Sverige.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Tidigare debatt i ämnet:

"Dags att ompröva public service"
Nya tekniska lösningar gör den gamla modellen med radio- och tv-avgift förlegad. Istället bör public service-radio finansieras med en skatt och public service-tv göras om till en betaltjänst. Det skriver riksdagsledamöterna Maria Malmer Stenergard (M) och Erik Andersson (M).

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Edward Riedl

Riksdagsledamot (M)
Båtbyggare (Storebro Båtbyggarskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00