Djurens rätt: Dra tillbaka nya djurhållningsregler

DJURSKYDD. Djurens rätt och riksdagsledamot Sofia Arkelsten (M) anser att regeringen måste få ett vetenskapligt råd på plats – först därefter bör Jordbruksverket ändra i djurhållningsföreskrifterna.

Johanna Alskog

Förslaget till nya föreskrifter för djurhållning i lantbruket, som Jordbruksverket just har haft ute på remiss, bör dras tillbaka. Det anser både riksdagsledamot Sofia Arkelsten (M) och Djurens rätt.

Sofia Arkelsten lyfter frågan i en skriftlig fråga till landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), där hon skriver att regeringen först bör se till att få ett vetenskapligt råd på plats. Ett sådant råd föreslog djurskyddsutredningen, som sedan länge bereds i Regeringskansliet.

"Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att det nya vetenskapliga rådet finns på plats innan Jordbruksverket genomför omfattande förändringar i föreskrifterna?" undrar Arkelsten.

Djurens rätt: Försämrat djuskydd

Djurens rätt är kritiska till flera ändringar som Jordbruksverket föreslår, organisationen anser att djurskyddet kommer att försämras på flera punkter.

– Jordbruksverket bör dra tillbaka förslaget och invänta det vetenskapliga råd som regeringen, inom ramen för livsmedelsstrategin, har gett Sveriges lantbruksuniversitet i uppdrag att bilda. Rådets uppgift blir bland annat att säkerställa att "Jordbruksverket får en mer uppdaterad bild baserad på aktuell forskning som underlag i arbetet med föreskrifter". Ett sådant underlag saknas till det här förslaget, vilket är anmärkningsvärt, säger Linda Björklund, etolog och ansvarig för området djuren i livsmedelsindustrin på Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00