Danmarks gränskontroller är svar på svensk politik

KONTROLL. Från och med i måndags är det gränskontroller vid den dansk-tyska gränsen. I en första omgång pågår kontrollerna i tio dagar, har Danmarks regering beslutat.

Danmark inför gränskontroller vid dansk-tyska gränsen. Det meddelade danska statsministern Lars Løkke Rasmussen vid en presskonferens på måndagen.
Danmark inför gränskontroller vid dansk-tyska gränsen. Det meddelade danska statsministern Lars Løkke Rasmussen vid en presskonferens på måndagen.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Kasper Kaasgaard

Som svar på Sveriges id-kontroller vid gränsen har den danska regeringen infört en tillfällig kontroll vid gränsen mot Tyskland. Även Norge och Finland har infört olika former av kontroll, vilket har fått statsminister Lars Løkke Rasmussen att reagera.

– Det är ett stort steg, som naturligvis måste ses i ljuset av den allvarliga migrations- och flyktingkris som Europa står mitt i. Det är förmodligen den största och mest komplicerade kris vi har sett under det här århundradet, sade Lars Løkke Rasmussen, och fortsatte.

– Jag är klart medveten om att det inte finns några enkla lösningar. Men det finns realistiska och ansvarstagande reaktioner på dagens utmaningar. Vi både kan och måste ta hand om Danmark.

Det är inte frågan om en id-kontroll som Sverige har infört. Kontrollen består i stället i att polisen kommer att göra stickprov på personer som kommer till Danmark med färja eller bil, buss och tåg över gränsen till Sønderjylland.

Stickprovskontroller

I en första omgång pågår den här kontrollen i tio dagar, och den kan därefter förlängas med ytterligare 20 dagar. Därefter kan kontrollen förlängas ännu mer.

– Gränskontrollen kommer att innebära att polisen blir synligare. Den ska bidra till att myndigheterna har bästa möjliga överblick över tillströmningen av migranter söderifrån, och se till så att de som inte vill söka asyl kan stoppas på gränsen och nekas inträde i Danmark, sade Lars Løkke Rasmussen.

Han sa också att kontrollen löpande kommer att anpassas med tanke på vad som krävs för att se till att lugn och ordning upprätthålls.

På presskonferensen upprepade statsministern sin uppfattning att gränskontrollen mycket väl kan innebära att fler människor väljer att söka asyl i Danmark. Den risken är han dock villig att ta för att komma åt den illegala invandringen.

Transportöransvaret inte i kraft

I början av december beslutade den svenska regeringen att införa kontrollen, som kommer att pågå i max sex månader. Som reaktion på Sveriges kontroller antog folketinget en lag som gör det möjligt att införa liknande åtgärder i Danmark. Politikerna antog det så kallade transportöransvaret, vilket ger trafikbolagen ansvaret för vilka de transporterar in i landet.

Transportörskravet träder inte i kraft den här gången, delvis för att regeringen inte har något avtal med de tyska tågbolagen. Enligt den danska statsministern skulle transportöransvaret innebära att kollektivtrafiken över gränsen kommer att ställas in. Men han utesluter ändå inte att det kan bli aktuellt vid en senare tidpunkt.

När ett Schengen-land inför tillfälliga gränskontroller måste det godkännas av EU-kommissionen. Danmark har informerat kommissionen om beslutet, såsom Norge, Sverige, Österrike, Tyskland och Frankrike redan har gjort.

– Kommissionen kommer att titta på det danska beslutet och analysera åtgärderna utifrån ett nödvändighets- och proportionalitetsperspektiv, och man kommer naturligtvis att informera de danska myndigheterna om resultatet. Men den analysen hade inte gjorts när den aktuella informationen kom i morse, säger Tove Ernst, talesperson för EU-kommissionen.

Nämnda personer

Lars Løkke Rasmussen

Danmarks utrikesminister, folketingsledamot, grundare och partiledare Moderaterne, f.d statsminister för Venstre
Cand. jur. (Københavns Uni., 1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00