Dadgostar (V): ROT-avdraget stjäl viktiga samhällsresurser

REPLIK. Det är inte rimligt att prioritera renovering av fem år gamla kök i bostadsrätter framför nyproduktion och renovering av hyresrätter, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiske talesperson Nooshi Dadgostar (V). 

Nooshi Dadgostar (V)
Nooshi Dadgostar (V)Foto: Sotarn Otf

Ulrika Blomqvist skriver i en replik på min artikel att det är fel att ställa upplåtelseformerna mot varandra.

Dels är det lätt att säga för en företrädare för en upplåtelseform som är så gynnad som bostadsrätten är i Sverige idag. Men därtill, och kanske viktigare, är att upplåtelseformerna de facto alltid står mot varandra. Vad staten väljer att prioritera sina resurser till kommer att få invånarna i det här landet att välja den ena eller den andra upplåtelseformen i högre eller lägre grad, det är kommunicerande kärl.

Bostadsrätten vinnare

Under lång tid var hyresrätten i fokus för statens åtaganden. Allt det förändrades under tidigt 90-tal när subventioner avskaffades och skattesystem lades om. Bostadsrätten kom ut som vinnare och därför har vi sedan dess sett bostadsrätten öka både i antal och andel av det totala beståndet.

Genom ROT-avdraget avdelar vi viktiga samhällsresurser, framförallt i form av arbetskraft, till att renovera fem år gamla kök efter ett ägarbyte. Resurser som istället skulle kunna gå till nyproduktion och renovering av hyresrätter. Genom ränteavdraget göder vi en finansmarknad som tackar, tar emot, och ökar lånestocken.

Snedvriden prioritering

Vi har alltså två kontraproduktiva insatser som snedvrider både vad pengar och arbetskraft används till, i en högkonjunktur där vi är i desperat behov av att prioritera.

Vi måste dämpa prisrallyt, vi måste få ett jämnt och högt byggande och vi måste se till att alla oavsett storlek på plånboken kan efterfråga en bostad. Då är det fler hyresrätter vi behöver prioritera. Och därför måste staten omprioritera.

Dokumentation

Debatt på Altinget

Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Tidigare debatter på ämnet

V: "Flytta över renoveringsstödet till hyresrätterna"
De senaste åren har villaägare och bostadsrättsinnehavare fått över 100 miljarder i bidrag för sina bostäder genom ROT-avdraget. Stödet borde flyttas över till hyresrätterna, skriver Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Nooshi Dadgostar.

Bostadsrätterna: Ogrundad V-kritik mot bostadsrätter
Att underhållet i hyresrättshus på flera håll är eftersatt är ingen anledning att försämra förutsättningarna för andra upplåtelseformer, skriver Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna, som menar att bostadsrätten är inte mer gynnad än hyresrätten.

Vill du medverka i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00