C: Sänkta avgifter ger tusentals enkla jobb

ARBETE. Centerpartiet vill sänka arbetsgivaravgiften med 12 miljarder kronor för att få fram fler jobb. Ett nytt förslag är att slopa avgiften under de första två åren för dem som inte tidigare har haft ett jobb.

Slopade arbetsgivaravgifter under de första två åren ska få fler företag att våga anställa, enligt Centerledaren Annie Lööf.<br>
Slopade arbetsgivaravgifter under de första två åren ska få fler företag att våga anställa, enligt Centerledaren Annie Lööf.
Foto: Foto: Altinget
Per-Anders Sjögren

Genom att införa ett så kallat ingångsavdrag ska lönekostnaderna sänkas för företagen och det väntas öka viljan att anställa fler som saknar utbildning och meritförteckning, enligt Centern.

– Det är en reform som har potential att skapa uppemot 45 000 nya enklare jobb för unga, nyanlända och de som gör sitt första inträde på arbetsmarknaden, sade Centerledaren Annie Lööf när hon presenterade förslaget i Almedalen.

Avdraget ska gälla alla, och inte enbart vissa grupper, och för företaget försvinner arbetsgivaravgiften under de två första åren, upp till den del av lönen som understiger 16 000 kronor i månaden.

Finansieringen dröjer

Förslaget innebär en utgift för staten på 11,4 miljarder kronor. Centern ska i höstens budgetmotion lägga fram förslaget i riksdagen och ska då även presentera en finansiering av planerna, enligt Annie Lööf.

Vid sidan av det nya ingångsavdraget har Centern tidigare föreslagit slopade arbetsgivaravgifter för unga under 18 år, vilket innebär att planerna totalt uppgår till drygt 12 miljarder kronor.

– Det är inget lappande och lagande. Det handlar om genomgripande reformer så att fler ska få chans att få ett första jobb och riva murarna på arbetsmarknaden, sade Annie Lööf.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00