Bolund tätar regelverk för crowdfunding

NÄRINGSLIV. Den växande delningsekonomin är redan under regeringens lupp. Nu går finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vidare med att syna luckor och svagheter i regelverket kring gräsrotsfinansering – crowdfunding.

<div>Gräsrotsfinansiering,&nbsp;folkfinansiering,&nbsp;massfinansiering&nbsp;eller&nbsp;crowdfunding. Det finns många olika ord på det växande marknadsfenomen för att samla in startkapital&nbsp;där&nbsp;regeringen nu låter göra en översyn av de regler som finns samt eventuella luckor i regelverket.</div>
Gräsrotsfinansiering, folkfinansiering, massfinansiering eller crowdfunding. Det finns många olika ord på det växande marknadsfenomen för att samla in startkapital där regeringen nu låter göra en översyn av de regler som finns samt eventuella luckor i regelverket.
Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Gräsrotsfinansiering innebär att kapital och krediter förmedlas via en teknisk plattform som kopplar samman kapitalsökanden och investerare. Finansieringsformen utgör ett alternativ till traditionell finansiering via kreditinstitut och marknader.

ur Finansinspektionens rapport, december 2015
Fakta
Den globala marknaden för gräsrotsfinansiering uppgick år 2014 till 10 miljarder amerikanska dollar. Inom Europa har EU-kommissionen uppskattat att marknaden år 2013 uppgick till 1 miljard euro. Marknaden förväntas växa snabbt under de kommande åren. 
Källa: Regeringen

I vintras tillsatte regeringen en utredning som ska styra upp lagar och regler kring den växande delningsekonomin, så som bilresor och korttidsboende. Nu fortsätter regeringen arbetet med att se över

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredaren ska presentera sina slutsatser och förslag för regeringen senast den 29 december 2017.

Regeringens direktiv till utredaren Gräsrotsfinansering (kommittédirektiv 2016:70)

 

Även delningsekonomin under regeringens lupp

Så vill Skatteverket komma åt delningsekonomin
De bolag som med en app kopplar ihop utförare och användare av tjänster som bilresor och korttidsboende kan bli skyldiga att lämna kontrolluppgifter och betala in skatt, tänker sig Skatteverket i en rapport till regeringen.

KTH-forskare ska utreda växande byteshandel
Det tog två månader, men nu har regeringen beslutat att det blir KTH-forskaren Karin Bradley som ska utreda om det finns behov av att styra upp den växande delningsekonomin med nya lagar och regler.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00