Bilder på offentliganställda blir hemliga

ARBETSMILJÖ. Regeringen har försökt hitta en medelväg när det gäller att skydda offentliganställda och samtidigt bibehålla öppenheten. Därför kommer personnummer inte att omfattas av den nya sekretessen.

Johanna Alskog

Offentliganställda behöver bättre skydd, enligt regeringens bedömning. Det ursprungliga förslaget innebar att offentliganställdas hemadresser, hemnummer, bilder och personnnummer skulle omfattas av sekretess.

Det förslaget fick både beröm och kritik från remissinstanserna. Bland kritikerna fanns Helsingborgs tingsrätt, Domstolsverket, Kalix kommun, Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. De ansåg att det skulle försvåra insynen i myndigheternas verksamhet.

Nu har regeringen presenterat ett förslag som innebär en viss förändring jämfört med ursprungsförslaget. Offentliganställdas hemadresser, hemnummer och bilder föreslås att omfattas av sekretesskydd. Däremot inte personnummer eller födelsedatum.

Lagrådsremissen har lämnats till juristerna i Lagrådet för granskning. Därefter kan regeringen färdigställa en proposition. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 december i år.

 

 

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00