Skadegörelse ska straffas hårdare

BROTT. Straffen för skadegörelse, bland annat bilbränder, kommer att höjas kraftigt, föreslår regeringen.

Per-Anders Sjögren

I augusti förra året aviserade regeringen hårdare tag mot skadegörelse. Det skedde efter en tid av misstänkt anlagda bilbränder runt om i Sverige. Justitieminister Morgan Johansson sade då att han var ”förbaskat trött på alla ligister och deras meningslösa förstörelselusta”.

Därför avsåg regeringen att gå vidare med ett utredningsförslag från 2013 som innebär att straffen för skadegörelse kommer att höjas. Nu har det skarpa lagförslaget hamnat på riksdagens bord och förslaget i propositionen innebär att straffskalan för grov skadegörelse ska löpa från fängelse i sex månader till fängelse i sex år. Böter försvinner ur straffskalan för skadegörelse av normalgraden och maximistraffet höjas till fängelse i två år. För ringa skadegörelse ska straffet vara böter eller fängelse i högst sex månader. Därmed hamnar straffen för skadegörelse på samma nivå som exempelvis straffen för stöld.

De nya reglerna ska träda i kraft den 1 juli i år.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN-PROPOSITION

Vad händer nu?

Justitieutskottet ska nu behandla propositionen som innehåller en rad andra lagförslag, bland att för att komma åt så kallade bluffakturor. Det nya brottet ”grovt fordringsbedrägeri” som gäller den som någon skickar ut räkningar på varor eller tjänster som inte är avtalade ska kunna ge fö fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Motionstiden på propositionen går ut den 5 april 
Proposition 2016/17:131



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00