Banker ska betala mer till krisfond

FINANS. Tre miljarder nästa år och sex miljarder år 2019. Så mycket mer ska bankerna bidra till samhällsekonomin genom höjda avgifter till fonden för framtida finanskriser – resolutionsfonden, föreslår regeringen.

Mattias Croneborg

– Regeringens utgångspunkt är att bankerna bör bidra mer än vad de gör i dag, sade finansminister Magdalena Andersson på en pressträff på lördagen.

Därför föreslår regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att bankernas avgifter till den så kallade resolutionsreserven höjs med tre miljarder kronor nästa år och året därpå räknar regeringen att avgifterna blir 6 miljarder större än vad de är i dagsläget.

Anledningen till att det blir mer pengar 2019 är att Nordea nu lägger sin verksamhet i Sverige och från 2019 börjar betala in till den svenska resolutionsreserven.

– Vi vet att det i goda tider att bygga upp risker i det finansiella systemet, sade finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Resolutionsavgiften höjs från 0,09 procent 0,125 procent.

Pengar för framtida kriser

Resolutionsreserven är efterföljaren till stabilitetsfonden som inrättades efter finanskrisen. Tanken är att krisande banker ska få pengar från resolutionsreserven och inte från skattebetalarna. 

Däremot skrotar regeringen det utredningsförslag på en bredare finansskatt som nyligen presenterats.

– Utredningsförlaget har allt för långtgående effekter för bland annat de ömsesidiga livbolagen, sade Magdalena Andersson.

Därtill har bland andra Bankföreningen ifrågasatt om förslaget rimmar med EU-rätten.

Regeringen har tagit fasta på kritiken och ska ta fram ett nytt förslag. Magdalena Andersson sade att hon vill ha en snävare bankskatt som ligger i linje med EU-rätten.

Finansministern anser att bankerna har så stora vinster att en höjning av avgifterna till resolutionsreserven inte kommer att göra det dyrare för bankkonsumenterna.

– Denna avgift kommer att kunna införas utan att det påverkar kunderna, sade hon.

 

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – Promemoria

Vad händer nu?

Promemorian kommer nu att skickas ut på remiss till myndigheter och organisationer som får ge sina synpunkter på slutsatserna. Remisstiden går ut den 10 april.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Länk till promemorian

 

Resolutionsfonden

  • En del av den stabilitetsfond som sattes upp under den senaste finanskrisen ska föras över till resolutionsreserven. Tillsammans med insättningsgarantifonden finns det därmed tre olika finansieringsarrangemang i Sverige med syfte att värna den finansiella stabiliteten.
  • Resolutionsreserven finansieras därutöver av avgifter som betalas av de kreditinstitut och värdepappersbolag som omfattas av lagen om resolution.
  • Resolutionsavgiften togs ut för första gången 2016. Den ersätta stabilitetsavgiften som upphörde 2016. 

 


Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00