Alla tre riksrevisorer till KU

GRANSKNING. Samtliga riksrevisorer närvarar vid Konstitutionsutskottets öppna utfrågning på fredagen, även Susanne Ackum som i början av juli lämnade in sin avskedsansökan.

Johanna Alskog

Sommarens avslöjanden i Dagens Nyheter om tveksamheter kring hur riksrevisorerna Ulf Bengtsson och Susanne Ackum har skött sina uppdrag har fått konstitutionsutskottets ledamöter att avbryta sommarledigheten. I morgon fredag samlas KU till ett extra sammanträde, ett sammanträde som är öppet för allmänheten och där alla tre riksrevisorerna Ulf Bengtsson, Susanne Ackum och Margareta Åberg kommer att närvara.

DN:s avslöjanden om bland annat hur Ackum styrt rekrytering av egna vänner och låtit utomstående påverka granskningar ledde till att hon lämnade in en begäran om entledigande från uppdraget i början av juli. Men Ackum är ännu riksrevisor, enligt KU:s kanslichef Peder Nielsen.

– Det kräver att kammaren beslutar om det. Formellt är hon fortfarande riksrevisor, säger han till Altinget.

Del av mötet stängs

Sammanträdet kommer att vara öppet för allmänheten och media. Det inleds med att riksrevisorerna ger sina beskrivningar av de oegentligheter som har kommit fram, därefter är det KU-ledamöternas tur att ställa sina frågor. En mindre del av sammanträdet kommer dock att vara stängt, det är för att ha möjlighet att diskutera sådant där exempelvis en enskild medarbetares namn förekommer, förklarar Nielsen


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00