AF: Nyttigt med omfattande översyn

ARBETSLIV. En omfattande utredning om Arbetsförmedlingens uppdrag tillsätts. Utredaren ska inte enbart granska om myndighetens uppdrag är ändamålsenligt utan komma med förslag om hur hela arbetsmarknadspolitiken kan bli mer effektiv.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och den särskilda utredaren Cecilia Fahlberg.<br>
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och den särskilda utredaren Cecilia Fahlberg.
Ella Sundström

Det har hunnit bli många turer kring utredningen om Arbetsförmedlingen, men under tisdagen presenterades direktiven till den översyn som framförallt Moderaterna länge efterfrågat.

– Det här är ett svar på

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN - KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Redan nästa år, 31 oktober 2017, ska utredaren lämna ett delbetänkande om vägledning samt hur samspelet och ansvarsfördelningen mellan stat och kommun ska fungera. Resten av uppdraget ska redovisas den 31 januari 2019.

Regeringens direktiv till utredningen om det statliga åtagandet för arbetsmarknaden och Arbetsförmedlingens uppdrag (kommittédirektiv 2016:56)

Utredaren ska bland annat analysera och lämna förslag om:

  • Hur det statliga åtagandet för arbetsmarknadspolitiken kan göras mer effektivt och tydligt, exempelvis när det gäller styrning i form av reglering och finansiering i förhållande till utförande.
  • Hur Arbetsförmedlingens vägledning kan stärkas och samspela med annan vägledning.
  • Hur utbildning och andra insatser inom arbetsmarknadspolitiken bör förhålla sig till skolväsendet, universitet och högskolor samt folkbildningen.
  • Hur väl samspelet och ansvarsfördelningen fungerar mellan aktörer som påverkar arbetsmarknadens funktionssätt, med särskilt fokus på statliga myndigheters och kommunernas roll, samt hur förutsättningarna för samverkan och ansvarsfördelning kan förbättras.
  • Huruvida Arbetsförmedlingen som huvudsaklig statlig aktör för en väl fungerande arbetsmarknad har ett ändamålsenligt uppdrag.
  • Hur användningen av olika typer av externa leverantörer inom arbetsmarknadspolitiken kan bidra till en väl fungerande arbetsmarknad.

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00