Caroline Szyber: Inrätta en författningsdomstol

MAKTDELNING. Nya lagar måste kunna stoppas om de strider mot grundlagarna, säger Caroline Szyber som anser att remissförfarandet, Lagrådet och KU är tandlösa. 

Mattias Croneborg

– FRA-debatten är ett exempel där det hade varit bra med en författningsdomstol, säger Caroline Szyber (KD) till Altinget. Hon och Kristdemokraterna har drivit frågan flera år att Sverige ska införa en författningsdomstol. Szyber har skrivit en motion om att regeringen bör tillsätta en utredning som ska visa hur en sådan domstol kan inrättas i det svenska politiska systemet.

 – Lagförslaget om FRA var inte tillräckligt prövat. Tittar man på de länder som har en författningsdomstol, exempelvis Tyskland, så blev det en annan debatt och en annan utgång. Det är ett typexempel där en författningsdomstol hade behövts.

Bara rådgivande 

Caroline Szyber anser att dagens lagprövning är otillräcklig.

– Både remissförfarandet och justitiedepartementets konstitutionella granskning är bara rådgivande, säger hon.

Lagrådet tycker hon har mer tyngd då det är domare från högsta domstolen.

– Till viss del fyller Lagrådet rollen. Men även deras utlåtande är rådgivande. Det händer att regeringar går emot Lagrådet. Det visar att det då skulle behövas en författningsdomstol.

 

Läs hela artikeln på Altinget Rikspolitik. Teckna gratis ej bindande provabonnemang här.

Dokumentation

Fler är för författningsdomstol

Said Abdu (L) har skrivit en motion där han menar att en författningsdomstol kan värna individen mot det allmänna, men också värna statsmakten mot lagstiftning som strider mot rättsstatens ramverk. ”Vid sidan av riksdagens lagstiftande makt och regeringens verkställande makt skulle författningsdomstolen, men sin dömande makt, återintroducera verklig maktdelning i staten”, skriver Said Abdu.

Även Jesper Skalberg Karlsson (M) är inne på samma spår. ”Vi lever i ett samhälle där auktoritära strömningar får ett allt större fotfäste. Att ytterligare stärka kontrollmakten med en författningsdomstol skulle långsiktigt säkra att lagstiftningen följer individuella fri- och rättigheter. Ytterst handlar det om att värna vår demokrati”, skriver han i en motion.

Slutligen motionerar också Johnny Skalin (SD) för införandet av en författningsdomstol. ”För att stärka demokratins funktion bör således en förvaltningsdomstol, möjligen liknande den tyska, införas i Sverige med behörighet och makt att upphäva beslut i riksdagen om de anses strida mot författningen”, skriver han.


Nämnda personer

Caroline Szyber

Vice ordförande Småföretagarnas riksförbund och Villaägarna, rådgivare inom bostads-, bygg och fastighetsfrågor samt mötesledare för Altingets nätverk Bostad och Samhällsbyggande samt Politisk påverkan och Opinionsbildning
jur. kand (Stockholms uni., 2006), pol. mag (Lunds uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00