FI satsar 54 miljarder mer än regeringen på reformer

BUDGET. Feministisk Initiativ vill höja skatten med 60 miljarder och dra ned på anslagen till försvaret. Pengarna ska användas till satsningar på den gemensamma välfärden.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Johan Manell

Inför det stundande valåret har Feministiskt Initiativ (FI) presenterat sitt förslag på statsbudget för 2018. Skattehöjningar, borttagna avdrag och försvarsnedskärningar på sammanlagt 77 miljarder ska finansiera satsningar på välfärd, klimatpolitik och ett utgiftsområde partiet kallar mänsklig säkerhet. Totalt innehåller FI:s budget satsningar på 81 miljarder.

– Vi gör det ingen annan gör. Vi bryter med den ekonomiska politiken som har handlat om att försvaga de offentliga finanserna och stärka den privata konsumtionen. Det är ett nödvändigt brott med en väldigt nyliberal ekonomisk politik, säger Gudrun Schyman, partiledare FI, till Altinget.

Omfördelningspolitik

Att de som har det sämre ska få det bättre och att de som tjänar mycket ska bidra med mer genomsyrar budgeten. Partiet vill bland annat fasa ut jobbskatteavdragen samt återinföra förmögenhetsskatten och fastighetsskatten. I partiets budget skriver de att skattesubventionerna från främst jobbskatteavdrag, ränteavdrag och RUT- och ROT-avdragen ökat från 18 miljarder år 2006 till 224 miljarder år 2014. Det menar partiet får konsekvenser för välfärdssektorn.

– Det stärker den orättvisa som redan finns mellan gruppen män och gruppen kvinnor. Eftersom kvinnor både använder och arbetar i välfärdssektorn i mycket högre utsträckning, säger Schyman.

Närmare 100 miljarder i reformutrymme

Vi bryter med den ekonomiska politiken som har handlat om att försvaga de offentliga finanserna och stärka den privata konsumtionen

Gudrun Schyman
Partiledare Feministiskt Initiativ

Regeringen satsar i sin budget 40 miljarder på nya reformer. FI satsar 54 miljarder mer än det. Arbetsmarknadspolitiska åtgärder ges 12 miljarder mer än i regeringens budget. Sjukvården får 10 miljarder mer, biståndet 8,8 miljarder mer. Partiet satsar 8,2 miljarder mer än regeringen på höjd garantipension och 5 miljarder mer på särskilda jämställdhetsåtgärder.

Läsa hela artikeln på Altinget Rikspolitik (kräver abonnemang).

 

Nämnda personer

Gudrun Schyman

Ledamot i kommunfullmäktige (Klimatinitiativ Simrishamn) Simrishamns kommun
Socionom (Socialhögskolan, Stockholms uni., 1972)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00