Vattenkraftsförslaget möter motstånd

VATTENKRAFT. Regeringens förslag till ny lagstiftning för vattenkraften möter motstånd från både miljöhåll och från delar av branschen. Den ena sidan är på väg till EU-kommissionen, den andra sidan försöker arbeta om lagförslaget.

Foto: Fortum
Johanna Alskog

"En ganska bra medelväg." Så beskriver Naturskyddsföreningens Ellen Bruno förslagen i promemorian Vattenmiljö och vattenkraft som regeringen skickade ut på remiss i somras.

– Det finns så klart mycket föreningen skulle vilja ändra i förslagen, men det tror jag även kraftbolagen skulle vilja. Det är många som har bjudits in att ha synpunkter, men alla har faktiskt försökt att ge och ta i den här processen, säger Ellen Bruno till Altinget.

Förslagen i promemorian syftar till att landets vattenkraftverk ska lyda under moderna miljökrav, en process som kommer att ta ett par decennier. Det ska dessutom ske på så sätt att Sverige lever upp till EU-rätten, att regeringen böjer sig för tillkännagivande från riksdagen samt att punkterna om vattenkraften i den blocköverskridande energiöverenskommelsen genomförs.

SVAF: "Katastrofalt förslag"

Men Naturskyddsföreningens uppfattning om att förslaget utgör en bra medelväg delas absolut inte av Svensk vattenkraftförening, SVAF, som representerar ägarna till den småskaliga vattenkraften.

Man får inte underskatta sprängkraften mellan en organisation som Älvräddarna och ägarna av de 1700 småskaliga kraftverken.

M:s energipolitiska talesperson Lars Hjälmered

– Det här förslaget lämnar fritt fram för ett antal myndigheter att driva sin utrivningslinje, säger ordförande Thomas Sandberg till Altinget och kallar förslaget för "katastrofalt".

– Jag undrar om ens departementet vet om vilka konsekvenser det här förslaget får, säger Thomas Sandberg som anser att myndigheterna (Havs- och vattenmyndigheten, Kammarkollegiet, vattenmyndigheterna och länsstyrelserna) är "befolkade av tjänstemän som är besatta av att riva ut", det vill säga som anser att mindre vattenkraftverk helst ska tas bort helt och hållet.

Läs hela artikeln på Altinget Miljö & Energi 

 

Dokumentation

Förslagen i promemorian Vattenmiljö och vattenkraft

  • Alla vattenverksamheter med koppling till produktion av vattenkraftsel ska förses med och upprätthålla moderna miljövillkor. Detta ska ske genom omprövning på verksamhetsutövarens initiativ.
  • Det ska finnas ett nationellt helhetsperspekt i prövningen, det vill säga avvägningar mellan behovet
    av miljöförbättrande åtgärder och det nationella behovet av tillgång till vattenkraftsel.
  • För helhetssynenen ska det finnas en nationell plan. Planen ska vara vägledande för myndigheternas arbete med prövningarna och för vattenförvaltningen i frågor som rör den nationella helhetssynen.
  • Planen anger vilka verksamheter som bör prövas i ett sammanhang och när prövningen senast bör ha påbörjats.
  • Som huvudregel får en verksamhet med koppling till vattenkraftsel bedrivas utan att ha
    moderna miljövillkor till dess det är dags för prövning enligt planen.
  • Efter en enkel anmälan kan verksamheter som inte anses ha tillstånd också vänta med prövning till dess det är dags enligt planen.

Promemorian är ute på remiss till och med den 2 oktober.


Nämnda personer

Ellen Bruno

Omvärldsbevakare Baltic Sea Centre
Licentiat i marin ekotoxologi (Stockholms uni. 2002)

Lars Hjälmered

Statssekreterare hos finansminister Elisabeth Svantesson (M)
Civilingenjör i maskinteknik (Chalmers, 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00